ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ: організатор "Майдану 3.0" координував створення в Україні екстремістського угруповання "УНА"

Під час обшуків в учасників угруповання вилучили зброю та вибухівку.

СБУ: організатор "Майдану 3.0" координував створення в Україні екстремістського угруповання "УНА"
Фото: СБУ

Служба безпеки провела обшуки в активістів об'єднання "Українська національна армія", під час яких вилучили зброю та вибухівку.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"СБУ припинила діяльність керованого з території Росії екстремістського об'єднання, яке для дестабілізації внутрішньої ситуації в нашій країні планувало скористатися підвищенням політичної активності населення під час виборчого процесу", - йдеться в повідомленні.

Співробітники спецслужби встановили, що дії угруповання координував громадянин США Рустам Ташбаєв, уродженець РФ (у 2015 році разом з фейковою організацією "Батальйонне братство" він був організатором так званого "третього майдану", - ред.). Ташбаєв і його однодумці створили власні військові формування "Українська повстанська армія" ("УПА" - з дислокацією за кордоном) і "Українська національна армія" ("УНА" - з дислокацією в Україні).

В Україні процес створення "УНА" очолив громадянин України Юрій Заболотний, якого раніше неодноразово затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування, а також притягували до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу.

Фото: ssu.gov.ua

Упродовж тривалого часу Заболотний вів переговори про отримання грошей для проведення екстремістської діяльності з агентом російських спецслужб, головою організації "Наждак" Миколою Дульським. У рамках кримінального провадження СБУ задокументувала, що з ініціативи кураторів під час воєнного стану в Україні керівники "УНА" налагодили збір інформації про місця дислокації і маршрути пересування підрозділів української армії з метою здійснення диверсій і зриву мобілізації.

СБУ провела обшуки в учасників організації в Одесі, двоє з яких - громадяни РФ і невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, а третій - громадянин України - уродженець Придністров'я. У них, серед іншого, вилучили 1 тис. примірників газет, що містять заклики приєднуватися до діяльності "УНА".

Усього було проведено 16 обшуків, під час яких було виявлено та вилучено вогнепальну і холодну зброю, саморобні вибухові пристрої і гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв'язку та внутрішні документи незаконного військового формування, що стосуються його протиправної діяльності.

Фото: ssu.gov.ua

"Усі спроби розхитати ситуацію в Україні, в тому числі під прикриттям патріотичних гасел, приречені на поразку. Служба безпеки України виконає свої завдання щодо забезпечення безпеки наших громадян під час виборів президента", - наголосив голова СБУ Василь Грицак.

Нагадаємо, в 2015 році за місяць до річниці розстрілу Героїв Небесної сотні Ташбаєв приїхав в Україну і намагався організовувати мітинги разом з фейковою організацією "Батальйонне братство". Вони встановили на Майдані Незалежності кілька наметів і зняли ролик, який опублікували в YouTube під назвою "Київ. Тисячі людей вимагають відставки Порошенка і влади". Це посилання активно поширювалося по мережах "Антимайдан", "Російська весна", "Новоросія" і т.д. Уночі активісти знесли намети, на місці яких виявили пляшки з-під алкоголю та шприци.

Пізніше Ташбаєва видворили з України із забороною в'їзду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram