ГоловнаСуспільствоЖиття

США, Британія і Польща закликали Росію звільнити затриманих кримських татар

"Ми засуджуємо дії російської окупаційної влади в Криму".

США, Британія і Польща закликали Росію звільнити затриманих кримських татар
Белогорск. Обыск у Изета Абдуллаева
Фото: facebook/Крымская солидарность

Держдепартамент США засудив Росію через затримання 23 кримських татар - жителів анексованого Криму і закликав звільнити їх, а також інших "несправедливо засуджених українців".

Про це заявив заступник представника Держдепу Роберт Палладіно, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми засуджуємо дії російської окупаційної влади в Криму. Озброєні співробітники ФСБ у масках вдерлися в будинки кримських татар, тероризуючи сім'ї, і заарештували понад 20 осіб", - сказав він.

З аналогічним закликом до Росії виступили також Великобританія і Польща.

"Тривожно бачити незаконні обшуки і арешти кримських татар російською владою. Ми закликаємо Росію покласти край порушенням прав людини і переслідуванням тих, хто виступає проти незаконної анексії Криму, і негайно звільнити затриманих кримських татар. Крим - це Україна", - йдеться в заяві посольства Великобританії у Twitter.

МЗС Польщі також закликає РФ припинити обшуки і затримання кримських татар на окупованому півострові.

"Російська окупаційна влада не припиняє переслідування кримських татар на незаконно анексованому півострові. Довільні обшуки і затримання серед цієї громади повинні негайно припинитися", - написав у Twitter міністр закордонних справ Польщі Мартін Пшидач.

Нагадаємо, 27 березня в Сімферопольському районі Криму ФСБ Росії провела масові обшуки, після яких затримали 20 осіб. 28 березня з'явилася інформація про затримання ще трьох кримчан у Ростові-на-Дону.

ФСБ проводила "споцоперацію" разом зі співробітниками МВС і Росгвардії. Спецслужби назвали затриманих "ватажками і рядовими учасниками" "Хізб ут-Тахріру" в регіоні. За версією ФСБ, вони нібито поширювали "терористичну ідеологію" серед жителів півострова і вербували місцевих мусульман у лави забороненої організації. Усіх 23 затриманих заарештовано.

МЗС України висловило протест у зв'язку з подіями в Криму і закликало міжнародну спільноту відреагувати на них, зокрема посилити санкції проти російської сторони.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що такими діями Росія дискредитує міжнародну боротьбу з тероризмом.

У четвер ввечері, 28 березня, Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію проти фінансування тероризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram