ГоловнаСуспільствоЖиття

На Хортиці запровадили карантин через спалах АЧС

Під загрозою популяція диких кабанів.

На Хортиці запровадили карантин через спалах АЧС
Популяция диких кабанов на Хортице оказалась под угрозой АЧС
Фото: svopi.ru

У Запоріжжі на острові Хортиця виявлено трупи диких кабанів, які померли від африканської чуми свиней (АЧС), у зв'язку з чим територію заповідного острова оголошено карантинною зоною.

Про це повідомили директор заповідника "Хортиця" Максим Остапенко і в.о. керівника головного управління Держспоживслужби області Сергій Приходько, передає "Інтерфакс-Україна".

За їхніми словами, 26 березня до Держспоживслужби надійшла інформація про те, що на Хортиці виявлено троє мертвих диких кабанів. Експертиза встановила, що причиною загибелі тварин стала АЧС. До 28 березня на території острова вже знайшли 15 трупів диких кабанів.

За даними заповідника, на острові живуть близько 100 диких кабанів. Оскільки інфекція АЧС є особливо небезпечною для тварин, популяції диких кабанів на Хортиці загрожує інфікування зі 100% летальним результатом. Для людей і інших тварин АЧС не являє небезпеки.

"Цей спалах може завдати серйозної шкоди поголів'ю диких свиней на Хортиці. І навіть його знищити. Уся популяція є під загрозою", - повідомив гендиректор заповідника "Хортиця".

За його словами, міська влада разом з Мінекології відпрацьовують комплекс заходів з ліквідації надзвичайної ситуації.

Натепер проводиться обхід території острова в радіусі 10 км для визначення чисельності тварин, які перебувають під загрозою зараження.

"Запроваджено карантинні обмеження як-от реалізація на ринках м'яса зі спеціалізованих підприємств, де безпосередньо проходив забій тварин. Важливо також перевіряти температурний режим реалізації продукції та не купувати м'ясо на стихійний ринках", - зазначив Приходько.

Нагадаємо, африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається під час прямого контакту хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я свиней, які захворіли, гине.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram