ГоловнаСуспільствоЖиття

12% дорослого населення України живе не за місцем реєстрації, - дослідження

Для більшості з них прописка не важлива.

12% дорослого населення України живе не за місцем реєстрації, - дослідження
Фото: info-ovir.com

12% дорослого населення України, або близько 3,3 млн осіб, живе не за місцем реєстрації.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дослідження Центру прав людини ZMINA, аналітичного центру CEDOS і Центру правових реформ, яке було опубліковано 26 березня.

Цей показник не враховує офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (близько 1,5 млн осіб), іноземців (0,4 млн осіб), дорослих, які проживають узагалі без реєстрації (0,7 млн осіб) і дітей, які проживають не за місцем реєстрації (0,9 млн осіб).

Загальна кількість осіб, яка не враховується системою реєстрації, може становити не менш ніж 6,8 млн осіб.

Під час дослідження 77% респондентів сказали, що не відчувають потреби реєструвати реальне місце проживання; 75% - що не хотіли би зніматися з реєстрації в іншому житлі; 49% - що не хочуть обговорювати це питання з власником житла; 49% - що реєстрація може підвищити вартість комунальних послуг; 48% - що не хочуть або не можуть звернутися до органу реєстрації; 33% - що власник житла не погоджується їх реєструвати; 32% - що не хочуть мати справу з військкоматом; 62% - що не думали про це.

Дослідження складалося з двох окремих опитувань, які проводила компанія Kantar TNS в Україні. Перше - загальнонаціональне опитування серед населення країни віком від 18 до 75 років проводили 2-22 серпня 2018 року, під час якого методом особистого інтерв'ю було опитано 5,4 тис. респондентів. Похибка становить 1,3%.

Друге - опитування місцевого населення віком від 18 до 75 років, яке проживає не за місцем реєстрації, проводили 7-16 вересня 2018 року, під час якого було опитано 2 тис. респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram