ГоловнаСуспільствоОсвіта

В Україні розроблять програму навчання програмуванню для молодшої та середньої школи

Над розробкою проекту працюватиме робоча методична група Гімназії А+ за підтримки групи компаній EVEREST.

В Україні розроблять програму навчання програмуванню для молодшої та середньої школи
Директор образовательной сети Гимназии А+ Татьяна Курмаз и президент группы компаний EVEREST Юрий Чубатюк

У Києві планується створення експериментальної освітньої платформи з навчання дітей ранньому програмуванню в школі. Над розробкою проекту щодо його включення до курсу вивчення наявного на сьогодні предмета Інформатики працює робоча методична група Гімназії А+ за підтримки групи компаній EVEREST - провідного інтегратора інноваційних технологій в Україні.

У рамках відповідної ініціативи вчора, 24 березня, у ході конференції Міні-EdCamp на тему «Виховання і навчання дітей в епоху DIGIT@L», сторони підписали меморандум про співпрацю.

До робочої групи з реалізації проекту увійшли педагоги і фахівці в галузі програмування та ІКТ - вони вивчать і протестують кращі світові практики та пріоритетні методики викладання раннього програмування, проаналізують і відпрацюють механізми його ефективного впровадження в рамках предмета «Інформатика», а також адаптують реалізацію необхідних технологічних рішень під можливості інших навчальних закладів - для впровадження раннього програмування в найближчій перспективі. Крім того, буде проведена робота щодо створення та реалізації практичної підготовки і підтримки вчителів з метою їхньої адаптації до нововведень.

Слід зазначити, що користь від вивчення раннього програмування і його викладання має цілу низку переваг - як для учнів, так і для вчителів. Про це, зокрема, йшлося вчора, у рамках конференції Міні-EdCamp, у ході окремої презентації проекту «Раннє програмування в школі».

«Сьогодні діти - повноцінні споживачі технологічних інновацій. Від того, наскільки добре вони будуть розуміти принцип їх роботи, залежатиме їхня затребуваність на ринку праці в майбутньому. Раннє програмування - це не розвага, це усвідомлений та ефективний шлях до придбання ключових базових навичок у житті, заточеному на можливості інформаційних систем і програмного забезпечення», - сказав президент групи компаній EVEREST Юрій Чубатюк.

Він також підкреслив, що підписання меморандуму з гімназією А+ про співпрацю і можливості реалізувати проект щодо впровадження раннього програмування для дітей є критично важливим кроком, який веде до прогресивних змін в освітній системі: «Ми відповідаємо за майбутнє наших дітей, а тому повинні чітко розуміти, що без подібних нововведень, без відповідних навичок і знань їм буде вкрай складно пристосуватися до нинішнього глобального цифрового світу», - резюмував Чубатюк.

Нагадаємо, раніше програмування вже включили до своїх шкільних програм Китай, США, Канада, Сінгапур, Австралія, Ізраїль, Індія, Південна Корея, а також левова частка країн Євросоюзу: з 2014 року комп'ютерне програмування стало частиною навчальної програми в Болгарії, Чехії, Данії, Естонії, Греції, Ірландії, Італії, Литві, Польщі, Португалії та Великій Британії. Ще 7 країн ЄС планують ввести цей предмет до своїх навчальних планів до 2020 року.

Раніше повідомлялося, що департамент базової освіти ПАР розробив «систему навичок для мінливого світу» і планує з наступного року запровадити навчання програмування в усіх класах школи, починаючи з «нульового» (Grade R в ПАР).

Країни Східної Європи також роблять ставку на раннє програмування. British Council розробив трирічну освітню програму для запуску в балканських країнах: Албанії, Боснії і Герцеговині, Косово, Чорногорії, Північній Македонії та Сербії.

За словами Юрія Чубатюка, міжнародний досвід показує, що раннє програмування вже не тренд, а необхідність, оскільки безпосередньо впливає на самореалізацію сучасної дитини: «І мова не просто про додатково набуту навичку, а про цілий набір пріоритетних переваг, від яких залежить те, як складеться кар'єра учнів», - зазначив президент групи компаній EVEREST.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram