ГоловнаСуспільствоЖиття

Wizz Air не пустила двох російських журналістів на рейс до Києва

Вони їхали на презентацію книги про війну на Донбасі.

Wizz Air не пустила двох російських журналістів на рейс до Києва
Wizz Air
Фото: www.planespotters.net

Компанія Wizz Air не пропустила на рейс Рига-Київ двох російських журналістів, які летіли в Україну на презентацію книги про війну на Донбасі.

Про це повідомив представник організації "Дім вільної Росії" Грег Фролов, який організовував презентацію, передає "Інтерфакс-Україна".

"Російських журналістів Олексія Семенова і Дениса Камалягіна, які мали взяти участь у презентації книги в Києві, не пустили на літак компанії Wizz Air у Ризі через політику перевізника щодо громадян РФ", - зазначив він.

За словами Фролова, Камалягін і Семенов є співавторами книги "Росія і Україна. Дні затемнення".

"Це журналісти-розслідувачі, які після початку війни були одними з перших, хто підтвердив участь російських військових у війні на Донбасі, а саме - псковських десантників ", - розповів організатор заходу.

Журналісти мали летіти до Києва з Риги 23 березня, у них були заброньовані квитки, але під час посадки їх не пустили на літак.

"Компанія Wizz Air випустила внутрішнє розпорядження, в рамках якого вони не допускають громадян РФ на свої борти, які летять до Києва, якщо вони не мають дипломатичного паспорта або посвідки на проживання", - розповів Фролов. Він також допускає, що так авіаперевізник вирішив перестрахуватися, оскільки українські прикордонники не завжди пропускають росіян на територію України.

"З іншого боку, вони дали можливість без проблем купити ці квитки, зареєструватися на борт, а під час посадки повідомили людей, що не пускають їх на борт. Ми вважаємо цю ситуацію обурливою. Вони не мають права брати на себе обов'язки Української держави і вирішувати, кого можна допускати на літаки в Україні, а кого - ні. Ми плануємо скерувати повний перелік скарг і до них, так і до всіх можливих організацій, які здатні вплинути на цю компанію", - додав Фролов.

Представник Держприкордонслужби України Олег Слободян у коментарі "Громадському" заявив, що не чув про таке правило щодо росіян у компанії Wizz Air.

У книзі "Росія і Україна. Дні затемнення" зібрано публікації видання "Псковская губерния" за 2014-2017 роки про війну на Донбасі і про відносини Росії й України. Зокрема, 2014 року це видання надало докази загибелі псковських десантників на Донбасі.

Нагадаємо, в результаті російської агресії проти України загинули 2956 українських військовослужбовців, а також близько 10 тис. мирних жителів. За оцінками ООН число жертв конфлікту на Донбасі до початку 2019 року сягнула 12,8-13 тисяч, ще 27,5-30 тисяч осіб за вказаний час були поранені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram