ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун виступила за кримінальну відповідальність за ліки без рецепту

Зараз за продаж ліків без рецепту аптекам загрожує штраф у 120 гривень.

Супрун виступила за кримінальну відповідальність за ліки без рецепту
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я виступає за введення кримінальної відповідальності за продаж ліків без рецепту.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Проблема, що у законі прописано, що якщо аптека продає ліки без рецепту, навіть якщо це ліки, які вимагають рецепту, то штраф становить 120 гривень. Немає кримінальної ніякої відповідальності. Для них це дешевше, щоб мати бізнес, ніж дотримуватися закону. Зараз Держлікслужба розробляє зміни до закону. І ми підвищуємо цей штраф. І ми також будемо вводити кримінальну відповідальність за те, що видають ліки без рецепту", - сказала вона.

При цьому Уляна Супрун звернула увагу на проблему безконтрольного прийому антибіотиків.

"Це дуже велика проблема ... Через те, що багато років користувалися антибіотиками неправильно, зараз дуже багато туберкульозу або інших захворювань, які вже не можуть лікуватися тими самими антибіотиками, оскільки вже є резистентність до них", - сказала глава МОЗ.

Вона зазначила, що минулого тижня на засіданні Кабміну прийняли стратегію для боротьби саме зі стійкістю до антибіотиків.

"Краще, щоб люди не могли мати такий вільний доступ, оскільки переважно не потрібно лікуватися антибіотиками, коли є вірусне захворювання... І ми повинні звузити причини, чому ми користуємося ними", - підкреслила керівник МОЗ.

Нагадаємо, раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерегла українців від невиправданого застосування антибіотиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram