ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Верховний Суд заборонив випускати "Цитрамон-Здоров'я"

Він вилучається з полиць і не допускається в аптечні мережі.

Верховний Суд заборонив випускати "Цитрамон-Здоров'я"
Фото: crimea-24.com

Верховний Суд задовольнив позов ПРАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця"  (Київ) проти ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я" (Харків) і заборонив харківській компанії виробляти лікарський препарат "Цитрамон-Здоров'я".

Про це повідомив партнер юридичної компанії AEQUO Олександр Мамуня, який представляв інтереси "Дарниці" в цій суперечці, пишуть "Українські новини".

"Суд визнав недійсною держреєстрацію препарату "Цитрамон-Здоров'я". Це означає, що він вилучається з полиць, не допускається в аптечні мережі, неможливе його виробництво й експорт", - уточнив адвокат.

Мамуня підкреслив, що хоча "Дарниця" і є правовласником товарного знака "Цитрамон", вона не вступає в судові розгляди з усіма виробниками цього препарату.

"На ринку є цілий ряд "Цитрамонів". Деякі не становлять загрози для бізнес-інтересів "Дарниці": вони продаються в окремих областях, у місцевих аптеках, їх зовнішній вигляд відрізняється від тих ліків, що випускає "Дарниця", - пояснив він.

За словами адвоката, "Цитрамон-Здоров'я", навпаки, продавався в тих самих місцях, де і аналогічний препарат "Дарниці", а зовнішній вигляд упаковки повторював біло-зелену кольорову гаму "Цитрамону-Дарниці".

"Явно була агресивна стратегія використовувати чужу репутацію як трамплін. Адже "Дарниця" довгий час інвестувала в репутацію цього продукту – у рекламу, просування", - розповів Мамуня.

За його словами, це судове рішення створює важливий для фармринку України прецедент.

"Ця справа унікальна у своєму роді: чи не перший прецедент, коли скасували рішення МОЗ про реєстрацію препарату на підставі знака для товарів і послуг. Це сигнал іноземним інвесторам, що в Україні через суди можна ефективно захищати права інтелектуальної власності. Вони досі не вірили, що в Україні це може працювати", - пояснив Мамуня.

"Цитрамон" — анальгетичний і протизапальний лікарський засіб, випускається у формі таблеток. За підсумками міжнародного фестивалю-конкурсу "Вибір року 2018" "Цитрамон-Дарниця" визнано препаратом року від головного болю.

ПРАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" засновано в 1930 році. Є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному вираженні. Портфель компанії включає близько 250 найменувань готових лікарських засобів. У 2018 році "Дарниця" збільшила чистий прибуток на 31,3%, до 449,134 млн грн. Бенефіціарами компанії є сім'я Загоріїв, у тому числі депутат Верховної Ради VIII скликання Гліб Загорій.

ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я" зареєстрована в 2001 році. За даними Міністерства юстиції, її кінцевим бенефіціаром є громадянин Польщі Леонід Огородников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram