ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти запустило онлайн-тест для вибору вузу і спеціальності

Тестування показує, скільки грошей абітурієнт міг би заробити, поки здобуває вищу освіту.

Міносвіти запустило онлайн-тест для вибору вузу і спеціальності
Фото: http://mobilnik.ua

Міносвіти підготувало для випускників шкіл інструкцію з вибору спеціальності. Перевірити свої знання і скласти план на вступну кампанію можна на сайті https://cedos.org.ua/vybir, повідомляє прес-служба відомства.

Рекомендації розроблені спільно МОН та аналітичним центром CEDOS. Вони виконані в форматі чекліст з коментарями, який складається з трьох блоків:

  • вибір спеціальності: чому важливо перевіряти прохідний і середній бал минулого року, ознайомитися зі змістом програми тощо;
  • вибір університету: про що запитати нинішніх студентів вузу, які прохідні бали повинні бути в закладі тощо;
  • за кордоном: які фактори потрібно враховувати, якщо ви вирішили здобувати вищу освіту за межами України.

Система підкаже, чи буде інвестиція у вибране навчання вигідною.

"Можу відразу зробити спойлер: що більше відміток ви поставите, то вигідніше буде вкладення. І тут мова не тільки про оплату за навчання, на яке витрачаєте гроші ви самі або держава. Перш за все, поки ви вчитеся, ви щомісяця втрачаєте ту зарплату, яку могли б отримувати, якби пішли працювати відразу після школи або відучившись у технікумі. Саме тому дуже важливо, щоб обрана вами вища освіта була якісною. Тоді вона дозволить "відбити" зроблену інвестицію", - зазначив директор CEDOS Єгор Стадний.

"Нерідко вступники вибирають популярні, модні спеціальності і ВНЗ, при цьому навіть не знаючи, що конкретно будуть вивчати там, які в них будуть перспективи, чи будуть вони потім затребувані на ринку праці тощо. Потім ми отримуємо випускників вузів, для яких елементарно не вистачає робочих місць, і вони повинні перекваліфікуватися під потрібну на ринку спеціальність ... Розміщена інформація повинна допомогти їм у цьому", - зазначив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Нагадаємо, 25 березня закінчується термін реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram