ГоловнаСуспільствоЖиття

УГКЦ відмовилася від наміру провести літургію у Святій Софії 7 квітня

В УГКЦ хотіли "засвідчити церковну спорідненість з православними братами".

УГКЦ відмовилася від наміру провести літургію у Святій Софії 7 квітня
Фото: Макс Требухов

Богослужіння Української Греко-Католицької Церкви в соборі Святої Софії в Києві, яке було заплановано на 7 квітня, не відбудеться. Про це на зустрічі 7 березня говорили глава УГКЦ Блаженніший Святослав та предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Епіфаній, повідомляє прес-служба УГКЦ.

"Під час зустрічі предстоятелів Церков було повідомлено про те, що Софійський собор буде найближчим часом недоступний для богослужінь жодній з церков, оскільки в ньому починаються реставраційні роботи. У зв'язку з цим змушені констатувати, що богослужіння нашої церкви 7 квітня в Святій Софії не відбудеться", - йдеться в повідомленні.

В УГКЦ також відзначили, що бажанням молитися у Святій Софії хотіли "засвідчити церковну спорідненість з нашими православними братами".

"Це є рухом до відновлення єдності колись єдиної, а зараз ще поділеної Київської Церкви. Наші Церкви перебувають тільки на початку цього спільного шляху. Поки цієї єдності ще немає, жодна з Церков-спадкоємців цієї Церкви не може одноосібно займати старовинний собор Софії Київської. Він скоріше повинен бути місцем зустрічі нащадків Київської Церкви, бути закликом і надією на наше поєднання у Христі", - цитує Блаженнішого Святослава прес-служба.

Раніше УГКЦ попросила уряд дозволити богослужіння в Софійському соборі тричі на рік: на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня щорічно), Зішестя Святого Духа (16 червня 2019 року) і Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня щорічно).

Нагадаємо, що до недавнього часу богослужіння в Софійському соборі не проводилися.

За словами керівника департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрія Юраша, в 1929-2018 роках (за винятком періоду нацистської окупації) в Софійському соборі було тільки два повних літургічних служіння: на початку 90-х і в 2008 році.

У 2019 році нова Православна церква України вже двічі проводила служби в Софії: на Різдво 7 січня в честь отримання Томосу і під час інтронізації митрополита Епіфанія 3 лютого.

Міністр культури Євген Нищук сказав, що Православна церква зможе проводити богослужіння в Софійському соборі під час великих релігійних свят, таких як Різдво, Великдень, Трійця.

У лютому 2019 року стало відомо, що УГКЦ теж хоче проводити богослужіння в Софії.

Музейники виступають проти регулярних богослужінь в соборі, тому що вони несуть загрози фрескам. Софійський собор входить до складу заповідника "Софія Київська". Це об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО і перебуває в управлінні Міністерства культури.

У 2016 році Мінкульт всупереч позиції музейників погодив передачу в безоплатне користування УПЦ Київського патріархату будинок Трапезної (Малої Софії) в Національному заповіднику "Софія Київська".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram