ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун закликала українців не зловживати "схудненням до літа"

"Марафони" з жорсткими тренуваннями і дієтами не завжди корисні.

Супрун закликала українців не зловживати "схудненням до літа"
И.о. министра здравоохранения Ульяна Супрун
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун відзначає руйнівну дію стрімкого схуднення, до якого вдаються напередодні літнього сезону. Відповідний пост опубліковано на сторінці чиновниці у Фейсбуці.

"Коли ми худнемо, із запасів підшкірного жиру утворюються так звані кетонові тіла, які мозок споживає як джерело енергії. Цей процес називається кетогенез. Тобто дієта не призведе до голодування мозку - за кілька днів запуститься кетогенез, і мозок отримає їжу. Це навіть може супроводжуватися станом ейфорії - так діють кетонові тіла на мозок. Але якщо не вистачає вуглеводів, тренування будуть виснажливими", - пише голова МОЗ.

Негативні наслідки від "марафонів схуднення" включають:

  •     Слабкість і запаморочення.
  •     Втрату тонусу м'язів через те, що амінокислоти для м'язів - це "легше" джерело енергії, ніж жир.
  •     Виснаження.
  •     Дефіцит мікроелементів через неповноцінний раціон, адже сувора дієта не передбачає отримання організмом калію, кальцію, заліза, цинку, марганцю, селену і багатьох інших мікроелементів.
  •     Збільшення ризику передчасної смерті і смерті внаслідок серцево-судинних захворювань (наслідки коливання ваги в середньому віці).
  •     Появу каменів у жовчному міхурі.
  •     Ризик набрати вагу після марафону.

"Під час дієти збільшується рівень гормону греліну, який відповідає за почуття голоду. Тому всі думки тільки про їжу. У той самий час стає менше гормону лептину, який повідомляє про те, що ми наїлися. Після марафону схуднення гормони змушують переїдати. Їх баланс може порушуватися через брак сну. Тому наслідком цих суворих дієт є ожиріння", - пише Супрун.

В.о. міністра схвалює, якщо "марафон схуднення" підтримує кваліфікований лікар, щоб прищепити звичку тренуватися і сформувати здоровий збалансований раціон.

"Найкраще, що ви можете зробити для свого здоров'я, - це знайти ті раціон і режим тренувань, які вам комфортні і які ви зможете підтримувати все життя, а не тільки два виснажливі тижні. Тому якщо хочете схуднути - підходьте до цього розумно", - написала Супрун.

Для здорового схуднення МОЗ рекомендує:

  •     Відмовитися від непотрібних солодощів, додавання цукру до чаю і кави, солодких напоїв і алкоголю.
  •     Їсти менше смаженого, але більше тушкованого і відвареного, а також приготованого в мікрохвильовці. Тоді ваш раціон "схудне" на кілька сотень кілокалорій без шкоди для здоров'я.
  •     Їсти все, що ви любите, але в меншій кількості.
  •     Бути активнішими - виходити на прогулянки і легкі пробіжки.
  •     Повноцінно спати. Саме здоровий сон відновлює баланс лептину та греліну і втамовує відчуття голоду, а також зменшує тривожність. Менше тривожності = менше заїдання стресу.
  •     Якщо є постійні проблеми з вагою - це привід звернутися до сімейного лікаря. Цілком імовірно, що причина набору ваги не тільки в способі життя, раціону або нестачі руху.

Нагадаємо, раніше Супрун вже рекомендувала, як підтримувати ефективну роботу мозку в будь-якому віці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram