ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ затримала депутата Берегівської райради за підготовку "збірної угорців Закарпаття"

Депутат готував команду для участі в турнірі з футболу між командами невизнаних республік.

СБУ затримала депутата Берегівської райради за підготовку "збірної угорців Закарпаття"
"Карпаталья" в 2018 году
Фото: Yahoo! Sports

Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді депутату Берегівської районної ради в Закарпатській області, який організував участь "збірної угорців Закарпаття" в чемпіонаті невизнаних республік.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Під час досудового слідства СБУ зібрала докази, згідно з якими депутат райради в червні 2018 року організував участь фейкової "збірної Закарпаття" в так званому чемпіонаті з футболу невизнаних республік. Правоохоронці встановили, що депутат безпосередньо формував команду вихідців із Закарпатської області, які тривалий час грали за професійні футбольні клуби різних країн.

Підозрюваний забезпечив їх формою і сприяв широкій інформаційній кампанії турніру, чим створював загрозу національній безпеці України. 

Співробітники СБУ з'ясували, що на невизнаному чемпіонаті спортсмени виступали у формі з комбінованим логотипом герба, прапора, контурної карти Закарпатської області в поєднанні з державною символікою Угорщини. Згідно з висновками експертів, емблема фейкової збірної містила символи, які можна розцінити як декларування претензій і зазіхань на територіальну цілісність України.

Згідно з інформацією ЗМІ, у червні 2018 року команда закарпатських угорців виграла чемпіонат світу з футболу серед невизнаних, частково визнаних країн, автономій і етнічних команд. Федерація футболу Закарпаття заявила, що не має жодного стосунку до цієї команди.

Нагадаємо, що між Україною та Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом про освіту, побачивши в ньому обмеження прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео, є законним і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram