ГоловнаСуспільствоЖиття

Прикордонники затримали бойовика, який охороняв уламки збитого MH17

Чоловік приїхав у Торецьк "налагоджувати мирне життя" на контрольованій частині Донбасу.

Прикордонники затримали бойовика, який охороняв уламки збитого MH17
Идентифицировать боевика помогли его фото в соцсетях

Оперативники Донецько-Луганського регіонального управління Держприкордонслужби затримали бойовика "ДНР", який брав безпосередню участь у діяльності бандформування "Схід" і охороняв уламки збитого на Донбасі пасажирського літака рейсу MH17.

Про це повідомляють на сайті ДПСУ.

Під час допиту 41-річний громадянин України розповів, що в липні 2014 року, після відбуття покарання за зґвалтування в одній з колоній на окупованій території, вирішив добровільно вступити в лави бойовиків "ДНР".

"Завдання російських кураторів він сумлінно виконував на блокпостах у Шахтарському районі Донецької області, де, за словами затриманого, неодноразово був свідком злочинів і знущань над цивільними, одного разу - розстрілу місцевої жительки, яка не виконала якихось вимог найманців", - йдеться в повідомленні.

Ідентифікувати бойовика допомогли його фото в соцмережах на тлі уламків збитого пасажирського літака "Boeing 777" рейсу MH17 "Малазійських авіаліній". Чоловік розповів, що майже два місяці охороняв уламки літака і речові докази. Він підтвердив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з району окупованого в той час населеного пункту Грабове Шахтарського району Донецької області.

Фото: dpsu.gov.ua

У листопаді 2014 року затриманий дезертирував з проросійського бандформування і довго переховувався в окупованому Єнакієвому.

У лютому 2019 року він вирішив "налагодити мирне життя" вже на контрольованій Україною частині Донбасу і з цією метою переїхав в Торецьк, де і був затриманий.

Нагадаємо, раніше СБУ оголосила в розшук фігуранта справи про збитий "Боїнг" - офіцера ГРУ РФ Олега Іванникова.

17 липня 2014 року Boeing 777, що прямував рейсом MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав аварії над Донбасом. На його борту перебувало 298 осіб, усі вони загинули. Більшість жертв - громадяни Нідерландів.

У травні 2018 року Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську. Україна зробила аналогічні висновки наступного дня після катастрофи. НАТО і ЄС закликали РФ визнати свою роль у катастрофі MH17 і співпрацювати зі слідством.

Тим часом у МЗС Росії висновки розслідування назвали "зразком голослівних звинувачень", а президент Володимир Путін заявив, що РФ визнає результати розслідування тільки в тому випадку, якщо сама братиме участь у ньому.

Нідерланди розраховують почати офіційні переговори з Росією стосовно відповідальності за катастрофу літака найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram