ГоловнаСуспільствоЖиття

Одеські митники не дали вивезти з країни срібний рубль Павла I

Монету вартістю понад 1,2 млн гривень намагався вивезти з країни громадянин Молдови.

Одеські митники не дали вивезти з країни срібний рубль Павла I
Серебряный ​рубль Павла I
Фото: facebook.com/SFSofUkraine

Одеські митники завадили вивезенню старовинної монети вартістю понад 1,2 млн гривень: громадянин Молдови намагався вивезти з України срібний рубль, датований 1796 роком.

Про це повідомила прес-служба ДФС у Фейсбуці.

Зазначають, що з Одеси до Кишинева на автомобілі прямував громадянин Молдови. На пункті пропуску "Паланка" під час прикордонного контролю серед його особистих речей у косметичці в поліетиленовому пакеті виявили значну кількість монет розсипом.

Фото: facebook.com/SFSofUkraine

"Під час докладного огляду з'ясувалося, що це монети радянських часів, які не становлять культурної чи історичної цінності. Але серед них митники знайшли срібну монету номіналом "1 рубль" 1796 року в хорошому стані. Це так званий 1 рубль (рубль) Павла I з пробного накладу. Маса монети - 24 грами, діаметр - 39 мм", - йдеться в повідомленні.

Фото: facebook.com/SFSofUkraine

Як стверджують експерти, історія виникнення першого срібного рубля часів імператора Павла I почалася в листопаді 1796 року, коли на Санкт-Петербурзькому монетному дворі виготовили штемпель для срібного рубля. Але дизайн монети пробного накладу не сподобався імператору. Тому наприкінці 1796 року в обіг випустили 1 срібний рубль, викарбуваний з іншого штемпеля.

Фото: facebook.com/SFSofUkraine

"Саме незначний тираж значно збільшує цінність виявленої монети, яка на нумізматичному ринку має високу ціну - приблизно 45 тис. доларів США", - зазначили в ДФС.

На громадянина Молдови складено протокол про порушення митних правил за ознаками ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.

Нагадаємо, раніше громадянин Молдови намагався вивезти з України понад 100 монет часів Речі Посполитої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram