ГоловнаСуспільствоЖиття

У Мінкультури прокоментували наміри УГКЦ провести літургію у Святій Софії (оновлено)

Невдовзі повідомлення із сайту міністерства було видалено.   

У Мінкультури прокоментували наміри УГКЦ провести літургію у Святій Софії (оновлено)
Собор Святой Софии
Фото: facebook.com/epifaniy

Міністерства культури оприлюднило свою позицію щодо здійснення богослужінь у Софійському соборі, який входить до складу заповідника "Софія Київська". Це об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО і перебуває в управлінні Мінкультури.

"Мінкультури зазначає, що Софійський собор як об'єкт Національного заповідника "Софія Київська" відповідно до чинного законодавства потребує особливого режиму експлуатації, несумісного з умовами постійно діючого храму, може використовуватися для проведення богослужінь або інших заходів виключно в дні визначних державних або церковних подій за письмовою згодою Мінкультури", - йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

У ньому наголошується, що станом на 23 лютого міністерство не надавало УГКЦ жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі та вважає, що здійснення подібних заходів завдає непоправної шкоди пам'ятці всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Оновлення. Невдовзі це повідомлення було видалено із сайту міністерства.  

Раніше повідомлялося, що священнослужителі УГКЦ мають намір провести прощу і богослужіння в соборі Святої Софії в Києві 7 квітня 2019 року.

Патріарх Філарет закликав главу УГКЦ відмовитися від проведення паломництва і звершення Божественної літургії в соборі Святої Софії. На думку Патріарха, це може спричинити опір з боку православних українців.

Митрополит Епіфаній надіслав листа главі УГКЦ Блаженнішому Святославу з питань, які стосуються двох Церков. Блаженніший Святослав, який перебуває за кордоном, ознайомився з листом. Після повернення в Україну планується особиста зустріч керівників Церков..

У грудні 2018 спікер Верховної Ради Андрій Парубій запропонував віддати собор Святої Софії в Києві для служіння об'єднаній помісній православній церкві.

2016 року Мінкультури всупереч позиції музейників погодило передачу в безоплатне користування УПЦ Київського патріархату будинок Трапезної (Малої Софії) в Національному заповіднику "Софія Київська".

Нагадаємо, у Софійському соборі раніше відбулася інтронізація Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, а також було проведено об'єднавчий Собор.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram