ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Дніпрі призначив чергову експертизу в справі генерала Назарова

Віктор Назаров засуджений у справі про катастрофу літака Іл-76 у Луганську в 2014 році.

Суд у Дніпрі призначив чергову експертизу в справі генерала Назарова
Фото: www.segodnya.ua

Апеляційний суд в Дніпрі задовольнив клопотання генерал-майора Віктора Назарова з дослідження висновків двох наявних експертиз в його справі.

Відповідні рішення Дніпровський апеляційний суд прийняв на засіданні 21 лютого, передає Радіо Свобода.

Віктор Назаров і його захист наполягали на дослідженні висновків експертиз, оскільки вважають, що між результатами двох експертиз, проведених експертними установами у Львові і Києві в лютому і в травні 2015 року, є розбіжності.

Генерал Назаров, зокрема, поставив під сумнів висновок однієї з експертиз, яка вважає, що він був зобов'язаний забезпечити заходи безпеки літаків, відправлених в аеродром Луганська, зокрема, щодо подолання протиповітряної оборони.

"Під час судового розгляду неодноразово досліджувалися обов'язки начальника штабу АТО. У них немає ні слова, ні одного пункту, жодного абзацу, які свідчать, що це було моїм обов'язком", - зазначив Віктор Назаров.

Він вважає, що експертизи не дають чіткої відповіді на те, яким чином був підбитий літак - з ПЗРК чи артилерійської зброї, і "це має принципове значення".

Представники прокуратури заявили, що ніяких розбіжностей у висновках експертів немає. Прокурори також заявили, що взагалі вважають одну з експертиз у справі неправомірною, адже вона була здійснена військовослужбовцями, які не є акредитованими експертами.

Постраждалі - родичі загиблих в літаку Іл-76 бійців - і їх захисники були проти дослідження висновків експертиз, тому що це вже було зроблено в суді першої інстанції. Люди прийшли в зал з портретами рідних, яких втратили. Заяви генерала Назарова і його захисту вони сприймали як спроби затягування процесу.

Нагадаємо, Назарова засудили до в'язниці в зв'язку з катастрофою військового літака Іл-76, яка сталася 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська. В обвинувальному акті говорилося, що Назаров як керівник штабу АТО був зобов'язаний здійснювати управління військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати можливі дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, вступаючи на посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов'язків.

Генерал знав про розміщення на аеродромі груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто "усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватися на територію противника" і був проінформований про "терористичну загрозу".

13 червня 2014 року в штаб АТО з СБУ надійшла інформація про те, що дві групи бойовиків, озброєні ПЗРК, вирушили на аеродром Луганська і мають намір збивати літаки. Але Назаров не організував протидію групам бойовиків і не гарантував безпеку українським військовослужбовцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram