ГоловнаСуспільствоЖиття

47-річний полковник поліції в Києві купив 9 квартир, продаючи службову інформацію

Організатора продажу і його спільників затримали.

У Києві затримали колишнього начальника поліції, який продавав інформацію
Фото: npu.gov.ua
У Києві затримали колишнього начальника поліції, який продавав інформацію

Поліція Києва затримала колишнього начальника одного з департаментів Національної поліції України, якого викрили в продажу службової інформації. За виручені кошти полковник поліції придбав у столиці 9 квартир, повідомляє прес-служба НПУ.

Затриманий полковник разом зі спільниками впродовж тривалого періоду за грошову винагороду надавав конфіденційні відомості та безпосередній доступ до них колекторським конторам, мережі банківських установ і приватним підприємствам.

Фото: npu.gov.ua

47-річний полковник поліції вийшов на пенсію на початку 2018 року і налагодив схему незаконного збагачення шляхом систематичного незаконного втручання в роботу автоматизованих систем МВС і Нацполіції і незаконного використання інформації з обмеженим доступом. Він залучив до своїх злочинних планів фахівців серед співробітників Нацполіції, які здійснюють обслуговування автоматизованих відомчих баз. Його спільники давали можливість іншим учасникам угруповання - колишнім колегам - отримувати конфіденційні відомості про громадян України.

Клієнтами і нелегальними користувачами службової інформації ставали служби безпеки і персоналу колекторських контор, великих приватних підприємств, банківських установ або будь-який платоспроможний громадянин.

Для прикриття організатор угруповання відкрив фіктивне приватне підприємство в сфері надання телекомунікаційних послуг. Його колишній підлеглий, діючий співробітник Нацполіції, налагодив за місцем проживання "чергову частину" на зразок call-центру "102", через яку "клієнти" цілодобово в телефонному режимі отримували дані.

Фото: npu.gov.ua

На кошти, виручені від продажу інформації, полковник купив у Києві 9 квартир, деякі з них - ще до виходу на пенсію. Цю нерухомість поліцейський здавав в оренду.

За місцем проживання фігурантів проведено 58 обшуків, вилучено різноманітну техніку, сервер, мобільні телефони, копії документів, чорнову документацію, патрони і гроші.

Після отримання чергової грошової винагороди за надану інформацію затримано співорганізатора угруповання. Також на підставі ст. 208 КПК України затримано трьох основних фігурантів, у тому числі колишнього начальника департаменту Нацполіції. Слідчі Головного слідчого управління готують оголошення підозри шістьом учасникам організованого угруповання.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram