ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд продовжив арешт Щеголєва ще на 60 днів

Екс-глава київської СБУ перебуває під вартою вже три з половиною роки.

Валентин Рибін та Кирило Легких - адвокати Щеголєва
Фото: Аліса Кияниця
Валентин Рибін та Кирило Легких - адвокати Щеголєва

Сьогодні відбулося засідання Шевченківського районного суду у справі екс-начальника Управління СБУ в Києві Олександра Щеголєва. Про це повідомляє кореспондент LB.ua із зали суду.

Нагадаємо, Щеголєва звинувачують у тому, що він керував зачисткою Майдану 18-10 лютого 2014 року, коли був підпалений Будинок профспілок, загинуло 20 осіб і було поранено понад 200.

Обвинувачений в прямому ефірі судового засідання
Фото: Аліса Кияниця
Обвинувачений в прямому ефірі судового засідання

Засідання розпочалося з прохання прокурора Олександра Супруна продовжити арешт підсудного. Під час обговорення цього питання розгорілася суперечка між прокурором і адвокатом Валентином Рибіним, який на підвищених тонах переконував, що "не комільфо" звинувачувати генерал-майора Щеголєва, що той може сховатися від слідства,

Сам Щеголєв, який в залі суду був присутній тільки на екрані монітора, повторював своєму захиснику: "1268 днів я перебуваю в катівнях. Це важке випробування для людини, яка вірою і правдою служила своїй вітчизні 20 з гаком років”.

Колегія суддів в особах Олександра Мартинова, Павла Слободянюка та Андрія Трубнікова задовольнила прохання прокурора, продовживши арешт екс-голові київської СБУ ще на 60 діб.

 Зліва-направо: П. Слободянюк, О. Мартинов, А. Трубніков
Фото: Аліса Кияниця
Зліва-направо: П. Слободянюк, О. Мартинов, А. Трубніков

Під час сьогоднішнього засідання розглядалося одне з правопорушень, яке інкримінують Щеголєву - зупинка метро на три доби. Завдані метрополітену збитки, за словами прокурора, становили 4,8 мільйона гривень. Як писав LB.ua в 2014 році, 18 лютого метрополітен закрив усі гілки метро нібито у зв'язку із загрозою терористичного акту. Начальник метрополітену заявляв про те, що включати метро йому забороняє СБУ.

Наступне засідання суду призначено на 15 лютого, проте, за словами прокурора Олександра Супруна, є ймовірність, що його зроблять закритим для розгляду судом матеріалів з обмеженим доступом.

Нагадаємо, що Щеголєва взяли під варту ще в 2015 році. До цього він перебував під цілодобовим домашнім арештом. Екс-командиру СБУ в Києві та області загрожує довічне ув'язнення. Йому інкримінують умисне завдання тяжких тілесних ушкоджень, умисні вбивства, перешкоджання мітингам та перевищення службових повноважень. На сьогодні дали свідчення вже 47 постраждалих. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram