ГоловнаСуспільствоЖиття

Харківський бабак Тимко "передбачив" пізню весну

"Весна настане. Але, на жаль, у березні нас ще очікують заморозки".

Харківський бабак Тимко "передбачив" пізню весну
Фото: KHARKIV Today

Харківський бабак Тимко III, який живе на біостанції національного університету ім. Каразіна, "передбачив" пізню весну.

"Весна настане. Але, на жаль, у березні нас ще очікують заморозки. Тепла й сонячна погода на нас чекає у квітні", - розповіла доглядачка бабака Надія Токарська, "порадившись" із твариною.

За словами Токарської, біологи стурбовані зменшенням популяції бабака в Україні. "Ми зверталися до Міністерства екології та природних ресурсів, щоб промоніторити популяцію бабака. Але, на жаль, ми отримали негативну відповідь, нам сказали, що ця проблема їх не стосується", - сказала Токарська.

За її словами, в Україні спостерігається подальша фрагментація ареалу розселення бабаків. Так, різко стали скорочуватися колонії бабака в регіональному ландшафтному парку "Великобурлуцький степ" (Харківська область). У Луганській області станом на 2018 рік біологи налічували 1,5 тис. особин бабака, тоді як у 80-ті роки минулого століття кількість особин перевищувала 30 тис. В Одеській області відбувається полювання на бабака.

Нинішній прогноз - друге "пророкування" бабака Тимка III, який змінив 2018 року свого батька Тимка II "на посту" провісника приходу весни.

Бабакові Тимку III 3 роки, він досі "не знайшов" собі подругу.

На біостанції ХНУ ім.В.Каразіна День бабака відзначають з 2004 року. Нинішній Тимко - вже третій за рахунком. Двох інших провели на заслужену пенсію за віком.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram