ГоловнаСуспільствоЖиття

НАБУ повідомило про підозру екс-главі Держкосмосу

Його звинувачують у розтраті понад $8 млн коштів.

НАБУ повідомило про підозру екс-главі Держкосмосу
Спутник "Лыбидь"
Фото: 112 Украина

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем колишньому керівнику ДП "Укркосмос".

Про це інформує прес-служба НАБУ.

"Екс-керівник ДП є третім підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідують детективи НАБУ. Ще двом особам - колишньому позаштатному раднику генерального директора Національного космічного агентства України і особі-посереднику - про підозру повідомлено в грудні 2018", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що протягом 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон і легалізували 8,245 млн дол. США, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП "ВО Південмаш" і виділених за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії уряду України в розмірі 292,4 млн дол. США.

Для цього колишній генеральний директор ДП "Укркосмос" за вказівкою свого позаштатного радника підписав і передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв'язку України - канадській корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp - документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольній позаштатному раднику цього ДП. В результаті, 8,245 млн дол. США, отриманих компанією позаштатного радника, яка зареєстрована на Кіпрі, були використані в його власних інтересах.

У НАБУ відзначили, що в результаті таких дій зірвано запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь" як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв'язку України. Однак нині Кабінет Міністрів України продовжує обслуговування кредиту, який отримало державне підприємство, за яким Канадському експортному агентству вже сплачено близько 6 млрд грн.

Нагадаємо, контракт вартістю 254 млн доларів між компанією MDA і Національним космічним агентством України на створення апарату "Либідь" підписано 15 грудня 2009 року. Супутник повинен забезпечити Україні пряме телемовлення і широкосмуговий доступ в інтернет.

Спочатку запуск "Либіді" був намічений на 2012 рік, але терміни запуску неодноразово зміщувалися з різних причин. Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

У жовтні 2017 року уряд підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани запустити супутник в кінці 2018 року.

26 лютого 2018 року "Укркосмос" подав позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду до канадської MDA в зв'язку зі спробою канадської компанії розірвати в односторонньому порядку укладений в 2010 році контракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram