ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ не оголошуватиме епідемію кору, - Супрун

В.о. голови МОЗ закликала українців вакцинуватися.

МОЗ не оголошуватиме епідемію кору, - Супрун
Ульяна Супрун
Фото: РБК

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що Міністерство охорони здоров'я не оголошуватиме епідемію кору в Україні.

Про це вона розповіла журналістам після засідання Кабінету Міністрів.

"Ми не будемо оголошувати епідемію", - сказала Супрун.

При цьому вона зазначила, що необхідно розширити доступність громадян до вакцин. Також Супрун закликала всіх вакцинуватися.

Супрун зазначила, що зараз у країні налічується 1,1 млн доз вакцини від кору, крім того, міністерство шукає можливість закупити додаткові дози. У лютому також заплановано провести додаткову вакцинацію дітей від кору.

Нагадаємо, станом на 25 січня захворюваність на кір в Україні наблизилася до показників довакцинального періоду 1968 року.

Кір - це одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, і одна з головних причин дитячої смертності. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день. Потім з'являються такі симптоми, як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота. На 4-5 день хвороби з'являється червоний висип, який починається з шкіри голови і обличчя, а потім поширюється на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram