ГоловнаСуспільствоЖиття

Фонд держмайна зареєстрував за собою право власності на Гостиний двір у Києві

Фонд держмайна зареєстрував за собою право власності на Гостиний двір у Києві
Фото: facebook.com/igor.lutsenko

Київське відділення Фонду держмайна зареєструвало за собою право власності на будівлю Гостиного двору на Контрактовій площі в Києві.

Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко.

"Сьогодні київське відділення Фонду держмайна зареєструвало за собою право власності на Гостиний двір. Отже, вітаю нашу молоду державу Україна - воно тепер офіційно є власником Гостиного двору", - написав він в фейсбуці.

Луценко додав, що тепер є правова підстава для Кабінету Міністрів прийняти відповідну постанову, якою передати об'єкт територіальній громаді Києва.

"І тоді врешті з бюджету Києва можна буде почати фінансування відновлення будівлі, в якій буде суспільний простір", - заявив нардеп.

Нагадаємо, в травні 2018 Верховний Суд залишив чинною постанову Київського апеляційного господарського суду, згідно з якою будівлю Гостиного двору повернуто в державну власність.

У лютому Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та повернув державі будівлю "Гостиного двору".

З 1994 року Гостиний двір перебував в оренді "Укрреставрації". За умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури і утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Незважаючи на це, регіональним відділенням Фонду держмайна в Києві неодноразово встановлювалися факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятника архітектури "Гостиний двір".

У 2011 році в Києві почався потужний рух за збереження будівлі. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через кілька місяців активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди добилися заборони на будівництво.

15 грудня 2015 року "Укрреставрація" - погодилася законсервувати будівлю Гостиного двору. 22 грудня 2015 року Кабінет Міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостиного двору пам'ятником архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram