ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ повідомила про присутність найманців ПВК Вагнера в Сирії і Судані

Опубліковано список зі 149 осіб, які брали безпосередню участь у придушенні протестів у Судані.

СБУ повідомила про присутність найманців ПВК Вагнера в Сирії і Судані
Наемники ЧВК "Вагнера" в Сирии
Фото: СБУ

Служба безпеки України оприлюднила документи найманців ПВК Вагнера, які підтверджують - це таємний загін Головного управління Генштабу Російської Федерації.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Росія продовжує цинічно брехати, намагаючись виправдати свої злочини, що здійснюються по всьому світу. Кремль не перестає «кричати», що його збройні підрозділи ГУ ГШ ЗС РФ не захищають диктаторські режими в Судані, Сирії і не причетні до вбивства журналістів у ЦАР, які намагалися пролити світло на їхню «засекречену» діяльність", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що 25 січня СБУ оприлюднила матеріали, які свідчать, що російських найманців і озброєння доправляє в Судан і інші країни регіону безпосередньо авіація Міністерства оборони РФ на замовлення ТОВ «М Інвест» - комерційної структури "кухаря Путіна" бізнесмена Євгена Пригожина. Ба більше, саме через ТОВ «М Інвест» здійснювалося замовлення квитків для "пасажирів" цих авіарейсів 223 льотного загону Міноборони РФ, якими виявилися співробітники ПВК Вагнера.

"Із серпня по грудень 2018 року літаками Ту-154М (бортові номери RA-85041, RA-85155) в Судан, ЦАР і інші африканські країни на ротаційних засадах були переправлені 1012 «іхтамнєтів», чиї квитки, персональні і паспортні дані сьогодні є в СБУ", - йдеться в повідомленні.

СБУ також опублікувала перший список зі 149 осіб, які брали безпосередню участь у придушенні демократичних протестів у Судані на початку 2019 року.

"Аналіз паспортних даних понад 1 тис. співробітників ПВК Вагнера свідчить, що більшість документів російських найманців оформлялося централізовано в Москві підрозділом Федеральної міграційної служби РФ, який також видавав документи прикриття і для офіцерів ГУ ГШ ЗС РФ «Петрова» і «Боширова» - виконавців хімічної атаки в британському Солсбері. При цьому номери паспортів кількох сотень «вагнерівців» також відрізняються між собою тільки останніми цифрами. Серія і номери закордонних паспортів найманців ПВК Вагнера, а також місце їх оформлення ще раз підтверджують - це таємний загін позаштатних убивць ГУ ГШ ЗС РФ. Залишається тільки почути від офіційних осіб РФ, який саме «шпиль» у Судані чи ЦАР вони відвідували", - зазначив голова СБУ Василь Грицак.

СБУ також встановила, що у складі африканських ротацій ПВК Вагнера з російською військовою розвідкою прямували і громадяни з інших країн: Білорусі, Молдови, а також підтримуваних Росією самопроголошених "республік".

"Крім того, наявна інформація свідчить про цільовий набір у суданське "відрядження" зрадників України з числа жителів тимчасово окупованого Криму, які в нагороду за сприяння російському агресору отримали громадянство РФ. Також встановлено, що одним з напрямків поповнення ПВК Вагнера є залучення російськими спецслужбами близьких родичів російських найманців. Загалом СБУ задокументовано понад 112 осіб, для яких «російський бізнес на крові» став сімейною справою", - повідомили в спецслужбі.

Зазначають, що понад 90% африканського контингенту найманців у 2014-2015 роках брали участь у військовій агресії проти України, зокрема - штурмах Луганського аеропорту та м. Дебальцеве.

Також встановлено, що з кінця 2018 року активізовано роботу зі створення в Судані "пункту військово-технічного забезпечення ВМФ РФ" за участю колишніх офіцерів ВМС України, які навесні 2014 року перейшли на бік російських окупантів і зараз проходять військову службу в складі Чорноморського флоту ВМФ РФ .

Нагадаємо, ПВК Вагнера пов'язують з так званим «кухарем Путіна» Євгеном Пригожиним, який також володіє одним з найбільших медіа-холдингів Росії, що виник на базі «фабрики тролів».

Раніше Bloomberg повідомляв про роботу найманців "кухаря Путіна" в 10 країнах Африки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram