ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ розповіли подробиці нового мирного плану для Донбасу

Його автор - спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Сайдік.

В ОБСЄ розповіли подробиці нового мирного плану для Донбасу
Мартин Сайдик
Фото: interfax.ru

Новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який замінить Мінські домовленості, повинні затвердити країни "нормандської четвірки" - Україна, РФ, Франція і Німеччина.

Про це заявив в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік, який і є головним автором нового мирного концепту, передає "Укрінформ".

Окрім спільної місії ООН і ОБСЄ (з військовим, поліцейським компонентами і міжнародною адміністрацією в ОРДЛО), концепт також передбачає організоване Євросоюзом агентство з відновлення Донбасу.

"Упродовж останніх років ми побачили, що Мінські домовленості є не зовсім чіткими. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елемента - проведення місцевих виборів - потрібна допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути тільки ООН. У ОБСЄ задача оцінювати виборчий процес, а тому вона не може організовувати вибори. До того ж, додається аспект безпеки", - заявив Сайдік.

За його словами, новий план був представлений на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в грудні в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції. Згідно з цим концептом, ООН і ОБСЄ повинні діяти не паралельно, а разом під загальним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і наглядової місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Крім того, пропонується створення Євросоюзом агентства з реконструкції, яке діяло би на Донбасі на зразок раніше створеного ЄС на Балканах. Це агентство, діяльність якого повинна поширюватися на всі райони Донецької і Луганської областей, має співпрацювати зі спільним керівництвом місії ООН і ОБСЄ, але не перебувати під його керівництвом.

Новий мирний план мають підписати керівники країн "нормандської четвірки" та затвердити їх парламенти.

Пропонується також створення перехідної адміністрації ООН в окремих районах Донецької і Луганської областей, яка повинна стежити за втіленням мирного плану і реінтеграцією цих регіонів.

"Сенс цього заходу полягає не в усуненні місцевого населення від влади, а навпаки, в гарантуванні того, що його права будуть забезпечені. Так само як і елемент амністії", - Сайдік. Він також відзначив, що Мінські домовленості передбачали, що представники ОРДЛО беруть участь у процесі і їх почуто, і так повинно бути і після прийняття нової "всеосяжної угоди".

Дипломат повідомив, що кількість миротворчої місії ООН на Донбасі поки що не підраховували, але він не думає, що йтиметься про таку велику кількість, як 20 тис. осіб.

Нагадаємо, 16 січня міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що представники ОБСЄ, які працюють, у тому числі, на мінському майданчику, пропонують створити спільну миротворчу місію ООН і ОБСЄ. Ця спільна місія повинна мати військовий компонент, поліцейський компонент і міжнародну адміністрацію.

Раніше повідомляли, що питання відправлення миротворців на Донбас зараз не стоїть на порядку денному, але в ОБСЄ пообіцяли підтримку в цьому питанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram