ГоловнаСуспільствоПодії

Танкери, що згоріли в Керченській протоці, незаконно перевозили газ до Сирії, - МінТОТ

Судна залучали до транспортування газу, видобутого і з українського шельфу, і в інших країнах.

Танкери, що згоріли в Керченській протоці, незаконно перевозили газ до Сирії, - МінТОТ
Фото: EPA/UPG

Два газові танкери MAESTRO і VENICE (CANDY), які згоріли в Чорному морі, з 2016 року залучалися до незаконних постачань газу в Сирію.

Про це повідомляють на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

"21 січня відбулася чергова аварія в районі Керченської протоки. За наявною інформацією, загорілися два газові танкери (LPG tankers) «MAESTRO» (рік будівництва - 1990) і «VENICE» (колишня назва CANDY, рік побудови - 1992) під прапорами Танзанії. Відомо, що аварія сталася під час перевантаження між суднами на морі методом «ship to ship transfers»", - зазначено в повідомленні.

За даними міжнародних моніторингових систем, танкер VENICE вийшов з російського порту "Темрюк" 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System). Те саме спостерігалося і на танкері MAESTRO - остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року.

"Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності згідно з українським законодавством, також вони прагнули не потрапити в список компаній-порушників, до яких можуть застосовуватися міжнародно-правові санкції. Зауважимо, що система AIS надає можливість не тільки своєчасно реагувати на аварії суден і надавати допомогу постраждалим, а й відстежувати порушення руху і незаконного перетину кордонів", - наголосили в МінТОТ.

Зазначають, що зараз важко встановити походження газу, який перевозили, але, за наявною інформацією, судна залучали до транспортування газу, видобутого і з українського шельфу, і в інших країнах. Також за даними Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна VENICE і MAESTRO були задіяні в незаконних постачаннях газу до Сирії, починаючи з 2016 року.

Нагадаємо, 21 січня в Керченській протоці сталася пожежа на борту двох суден під прапором Танзанії. На ранок вівторка число загиблих сягнуло 14 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram