ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Дитячим візочкам тут не місце: як батьки сперечаються з поліклініками

“Амбулаторія - не дитячий майданчик. З візочками вхід заборонено!”. Такі оголошення чимало батьків бачили на дверях своєї поліклініки. Міністерство охорони здоров'я вважає, що керівники медичних закладів таким чином дискримінують батьків. В амбулаторіях натомість скаржаться на нестачу місця для дитячих візочків. Трьох матерів цей аргумент не переконав, і вони пішли до суду. Тепер просять не лише дозволити заходити з дитячими візками до поліклінік, а й обладнати всередині спеціальні майданчики з охороною.

Два роки тому киянка Валерія Кошель народила доньку Зою. Коли дитині був місяць, Валерія вперше пішла до педіатра. Зоя лежала у дитячому візочку, однак мамі заїхати з ним до приміщення поліклініки не дозволили. Співробітники наполягали, що це заборонено, а для візків є майданчик на вулиці. Подібні прохання-накази Валерія чула усі наступні рази, коли відвідувала Голосіївську поліклініку №2, - і взимку, і влітку. Така заборона дуже незручна для мам, розповідає про свій досвід Валерія Кошель.

“По-перше, може бути і дощ, і сніг замітати у візочок. Нехай ми не звертаємо на це увагу, там є таке умовне накриття. Якщо дитина ще немовля, мамі незручно. Потрібно взяти дитину, усі її теплі речі, сумку, і це все донести сходами, відчинити двоє дверей. Візочок промерзає, коли ти стоїш у черзі, потім дитину кладеш у геть холодний візочок. На жодні виключення вони не йдуть, одразу прибиральниця не дозволяє зайти”. Киянка додає, що на першому поверсі заклад міг би знайти приміщення для візочків, адже рік тому зумів знайти кімнату для стихійного продажу ковбаси і сиру.

Голосіївська поліклініка, до якої позивається Валерія Кошель
Фото: Діана Буцко
Голосіївська поліклініка, до якої позивається Валерія Кошель

Валерія Кошель ставлення поліклініки називає дискримінацією і просить суд зобов'язати заклад облаштувати майданчик для візочків усередині. І не лише вона. Разом з жительками столиці Оленою Репінецькою та Поліною Шадріною звернулася до Кампанії проти дискримінації - коаліції громадських та благодійних організацій - і з їхньою юристкою Юлією Науменко пішла до суду. Батьки подали колективний позов проти Департаменту охорони здоров'я Київської міської державних адміністрації і Київради, які створили ці поліклініки та відповідають за їхнє матеріальне облаштування. Треті сторони у справі - медзаклади, куди не дозволяють заходити з візочками, - Голосіївська поліклініка №2, Святошинський центру ПМСП №1 та Дарницька поліклініка №2. Батьки вимагають облаштувати у холі місце для візочків, за яким наглядатиме охоронець (у столиці є поліклініки, де саме так усе влаштовано); якщо ж приміщення замаленьке, зробити реставрацію чи винайняти інше. Однак не Києвом єдиним. На таку ж заборону у соцмережах скаржаться і батьки з інших регіонів.

Фото: Максим Требухов

“Перешкоджати батькам заходити з речами, особливо у дитячий день, коли всі малята приходять з візочками - це не вирішення питання, це дискримінація”, - вважає юристка позивачів Юлія Науменко.

Можна з візочками, велосипедами і великим іграшковим динозавром

Інша позивачка Олена Репінецька зі своїм півторарічним сином відвідує амбулатрію №13, яка підпорядкована Святошинській поліклініці №1 та розташована на першому поверсі житлового будинку.

“Там доволі високі сходи і є пандус, але двері, через які можна було зайти, зачинені. Висіло оголошення про те, що вхід з дитячими садочками заборонено і тут не дитячий майданчик. Коли я приходила до амбулаторії (наш лікар приймав після 16-ої), персоналу не було вже, у кого брати ключ - незрозуміло. Це треба було залишати дитину і йти шукати ключ. Коли холодно чи дощ іде, ти лишаєш візочок під відкритим небом, туди падає сніг, потім виносиш дитину і вкладаєш у сніг”, - розповідає Репінецька.

За її словами, в амбулаторії є місце, аби залишити один чи два візочки, про що й просять батьки лише під час негоди, а не влітку. Хоча просто неба залишати візочок теж небезпечно - можуть вкрасти. Зі скаргами батьки звернулися до Міністерства охорони здоров'я. В.о. міністра Уляні Супрун та її заступнику Павлові Ковтонюку такі дії медзакладів не сподобалися.

 Уляна Супрун та Павло Ковтонюк
Фото: Сергій Нужненко
Уляна Супрун та Павло Ковтонюк

“Забороняти дитячі візочки та іграшки в медичних закладах, де лікуються діти - нонсенс. МОЗ і Національна служба здоров’я, яка запрацює з середини року, вимагатимуть від закладів системи охорони здоров’я дотримуватися базових вимог доступності та уваги до пацієнта. Безглуздю і штучним бар'єрам немає місця в системі охорони здоров'я”, - відреагувала Супрун.

Ковтонюк написав, що МОЗ не толеруватиме заборону на візочки. “Ми будемо більше фінансувати медицину, в якій до амбулаторії можна буде прийти з візочками. І самокатами. І машинками. І велосипедами. І з великим іграшковим динозавром”. Під дописом Ковтнюка десяток користувачів написали, що такі ж заборони встановлюють медичні заклади в регіонах.

Юристка київських позивачок Юлія Науменко вважає, що заборона заходити до приміщень з візочками є дискримінацією і обмежує доступ до отримання медичних послуг. “Виходячи з норм Конституції, Європейської конвенції з прав людини, норм щодо охорони здоров'я, ми вважаємо, що таке обмеження є незаконним”.

Експертка громадської організації “Центр Соціальна Дія” Олена Бондаренко пояснює, що де-юре такі заклади дискримінують батьків за ознакою сімейного стану. “Медичні заклади зобов'язані забезпечити доступ до користування медичними послугами для всіх відповідно до принципу рівноправності громадян. За законодавством, кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. У випадку обмеження доступу до медичних послуг саме для батьків (фактично вони не можуть скористатися послугами разом з дітьми, адже не можуть лишити візок і, і деяких випадках, їм фізично забороняють вхід з візком) має місце обмеження прав за ознакою сімейного стану, що власне і є дискримінацією”.

Голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко посилається ще на одну норму - постанову Кабміну №391, яка визначає вимоги до закладів, які підписують договори з НСЗУ. Одна з умов - наявність вільного доступу до будівель і приміщень для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. До останніх належать батьки з візочками.

Олег Петренко
Фото: Макс Левін
Олег Петренко

“Отже, заборона адміністрації центрів первинної медичної допомоги заїжджати на територію центру з дитячими візками суперечить законодавству. Але це не тільки про вимоги законодавства, це, якщо чесно суперечить здоровому глузду. Такий заклад скоріше за все програє конкуренцію тому, який дбатиме про зручність для пацієнта. Його не оберуть пацієнти, і за цими пацієнтами не “прийдуть гроші”. Керівники це швидко зрозуміють. Якщо ні, то це питання до власників закладу, місцевої влади, чи потрібні такі керівники”, - пояснює Петренко позицію НСЗУ.

Голова служби запевняє, що вони ретельно перевірятимуть заклади на дотримання цих вимог. Петренко сподівається, що уряд незабаром затвердить зміни до форми договору між медичним закладом та НСЗУ. Тоді доступність доступність приміщення стане обов’язковою умовою для отримання фінансування.

Доказів недостатьо

Утім, не все так просто. Будівельні норми (ДБН), затверджені 2001 року, зобов'язують поліклініки для дітей перед головним входом передбачати майданчики для візочків, а не всредині приміщення, як просять батьки. Саме на ці ДБН і посилаються амбулаторії. Голосіївська поліклініка у своїх поясненнях вказує, що має облаштований майданчик з накриттям, де батьки можуть залишати візочки. Там також є труба, до якої можна замком прищепити візочки. Майданчик ніхто не охороняє, бо така посада у поліклініці не передбачена. “Пересування в приміщенні поліклініки передбачає маму (батьків) та дитину без транспортного засобу (мопеди, дитячі коляски, велосипеди, скутери тощо), окрім тих випадків, коли пацієнт прикутий до інвалідного візка”, - надала пояснення поліклініка Валерії Кошель.

Майданчик для візочків біля поліклініки
Фото: Діана Буцко
Майданчик для візочків біля поліклініки

Директорка закладу Галина Лось жодної проблеми у цьому не вбачає і не розуміє причину позову. Майданчик під накриттям встановили 5 років тому, і цього, на її думку, достатньо. На питання про безпеку відповідає риторично: “А якби залишали у коридорі, було б безпечніше?”, реагуючи на зауваження про скарги від батьків, вказує на подяку від інших пацієнтів. Мовляв, хтось скаржиться, а хтось дякує.

Святошинська поліклініка у поясненнях суду зазначила, що для майданчику немає місця всередині, а на дворі його неможливо облаштувати. Амбулаторія орендує приміщення, а земельна ділянка належить будинку, в якому вона розміщена. “Відсутність майданчика для візочків жодним чином не перешкоджає отриманню первинної медичної допомоги та не впливає на її якість”, - вважає поліклініка.

Схожі пояснення про орендоване приміщення надала і Дарницька поліклініка №2. Медзаклад ще й попросив суд не розглядати як доказ фотографію з оголошенням “Вхід з колясками заборонено”. На думку поліклініки, сама світлина жодним чином не доводить, що “таке розпорядження видано саме адміністрацією”.

Окружний адміністративний суд Києва з цими доводами погодився та фото до справи не долучив (“з долучених до матеріалів справи фотокопій неможливо встановити наявність протиправних дій відповідачів”). Так само погодився і з аргументами Голосіївської поліклініки №2. На думку судді Вікторії Аверкової, облаштованого на вулиці майданчика достатньо і створювати його ще й у приміщення не потрібно. Що ж до Дарницької і Святошинської поліклінік, то суд не зобов'язав їх обладнати майданчики, бо “позивачами жодними належними та допустимими доказами не доведено суду, що вони фактично та об'єктивно потерпають чи потерпали від обмеження або порушення іншим чином їхніх прав”. Разом з тим суд запевняє: жодним чином бажання батьків облаштувати майданчиків не розглядає як несуттєві.

На думку суду, батьки не надали достатньо доказів про те, що їм і справді забороняли заходити з візочками до приміщення. “Судом не встановлено порушення прав, свобод та законних інтересів”, - ідеться у рішенні. Позов відхилено.

З рішенням не погоджується юристка Юлія Науменко. За її словами, суд відмовився допитати інших батьків, яким забороняли заходити до поліклініки. “Було порушення змагального процесу, державні органи-відповідачі мають довести, що вони мають рацію, а вони взагалі не надали жодних заперечень”, - вважає юристка. На її думку, орієнтуватися потрібно не на ДБН, а на загальні норми, відповідно до яких таку заборону треба трактувати як незаконну.

Не погодившись з рішенням суду, батьки вирішили його оскаржити. Уже 17 січня Апеляційний окружний суд почав розглядати справу. Наступне засідання призначено на 7 лютого.

Фото: Kurs.if

Насамперед для дітей

Департамент охорони здоров'я КМДА, який у суді відстоює позицію поліклінік, публічно їх чомусь не підтримує. Речниця Наталія Вишневська пояснює, що з дитячими візочками можна заходити до поліклінік, якщо всередині є для цього місце. Також спікерка департаменту вважає, що всередині медзакладів повинні бути облаштовані майданчики. “Однак не всі заклади мають у своїй початковій конструкції місця для майданчиків для візочків. Зараз департамент під час проведення реконструкцій рекомендує такі місця передбачати. Це досить жорстко контролюється. Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом побільшає закладів, де будуть місця для дитячих візочків”, - каже речниця і для прикладу наводить дитячу клічнікну лікарню №4 на Солом'янці, де нещодавно закінчили реконструкцію. У передпокої лікарні передбачили місце для візочків.

Яким би не було рішення Апеляційного суду, батьки частково вже змінили ситуацію, вважає Олена Репінецька. “Не знаю, яке буде рішення, але буде розголос, тому це все рівно має якийсь вплив. Деякі матусі вважають, що це нормально - лишати візочок, щоб туди падав дощ. Люди мають розуміти свої права, що так не має бути, що це створено насамперед для дітей, щоб їх захистити, а не тому що комусь ліньки помити підлогу. Щось ми вже змінили, бо цей позов змусив їх зняти оголошення”, - каже киянка.

Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram