ГоловнаСуспільствоЖиття

Українських послів немає в дев'яти країнах

На всі вакансії, крім посла в РФ, підбирають кандидатури.

Українських послів немає в дев'яти країнах
Украинских послов нет в девяти странах
Фото: vm.ru

Україна не має послів в дев'яти іноземних державах. Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ на запит Українських Новин.

"Станом на сьогодні дев'ять посольств України очолюються тимчасовими повіреними", - сказано у відповіді відомства.

Зокрема, ще з 2009 року Україна не має посла в Ефіопії, з 2014-го - на Кубі і в Чорногорії, з 2015-го - в Ірландії. Два роки не призначаються посли в Латвії та Хорватії. Восени 2018 року звільнилися вакансії послів у Таджикистані і Азербайджані.

Також Україна не має посла в Росії з грудня 2015 року, проте його призначення і не планується.

Посли в іноземних державах призначаються і звільняються Президентом за поданням міністра закордонних справ, а відповідні укази глави держави скріплюються підписами прем'єр-міністра і міністра закордонних справ.

На питання про те, чи вносив міністр закордонних справ Павло Клімкін Президенту Петрові Порошенку подання на призначення послів у вищезгаданих країнах, МЗС не відповіло.

При цьому зовнішньополітичне відомство зазначило, що на всі вакансії, крім посла в РФ, підбирають кандидатури, узгоджують із Президентом, очікують агреманів приймаючої сторони або ж готують укази глави держави. У МЗС також додали, що на цей час очікуються агремани для кількох послів.

Нагадаємо, раніше Порошенко звільнив посла, який представляв Україну в чотирьох країнах Африки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram