ГоловнаСуспільствоЖиття

До ПЦУ долучилася парафія в Запоріжжі, що раніше вийшла з УПЦ МП

Минулого року священику цієї парафії заборонили проводити літургії через його проукраїнську позицію.

До ПЦУ долучилася парафія в Запоріжжі, що раніше вийшла з УПЦ МП
Храм Веры, Надежды, Любови и матери их Софии
Фото: newsru.com

У Запоріжжі до Православної церкви України приєдналися релігійна громада храму Віри, Надії, Любові та матері їх Софії і священик Ігор Савва. Про це повідомив сам священик, пише "Радіо Свобода".

Рішення про приєднання до ПЦУ було прийнято 18 січня. У березні 2018 року парафія вийшла з УПЦ (МП), оскільки Савві заборонили вести службу через його проукраїнську позицію.

"Цей період був дуже важливий для нас після того, як наша громада була у Московському патріархаті, ми були представлені самі собі і якраз мали таку можливість утвердитися в основах віри, в своєму виборі, бо ми не просто пішли з Московського патріархату – ми вимушені були піти, бо не були згодні з тим, що там відбувалося", - зазначив Савва.

"Ми очікували об’єднання. Так, воно відбулося. Думаю, що не всі проблеми ще вирішені, багато ще буде в майбутньому вирішуватися, але факт звершився – Православна церкви України існує, і нас більш нічого не стримує, щоб стати її частиною", - додав він.

За словами Савви, громада попросилася до одного з двох єпископів, які були колись в УПЦ МП і приєдналися до Православної церкви України.

"Це митрополит Олександр (Драбинко). Ми вибрали такий спосіб приєднання тому, що, думаю, це буде хорошим прикладом для інших парафій УПЦ МП, бо багато з них довгі роки виховувалися в такому неприйнятті УПЦ КП, і тому, можливо, ось так відразу не готові приєднатися до єпископів, які зовсім недавно визначалися як єпископи УПЦ КП", - зазначив священик.

У березні 2018 року за проукраїнську позицію запорізькому священикові Ігорю Савві керівництво місцевої єпархії УПЦ МП заборонило вести службу в храмі, де він служив 19 років.

Як зазначали очевидці, повідомити про відсторонення священики з місцевої єпархії УПЦ МП приїхали в супроводі молодих людей спортивної зовнішності. Присутні при цьому парафіяни були змушені викликати поліцію, зазначає "Радіо Свобода".

Раніше повідомлялося, що в ПЦУ перейшли вже понад 100 парафій УПЦ МП.

Нагадаємо, із цим запорізьким храмом пов'язаний скандал, коли в січні 2018-го священик УПЦ МП відмовився відспівувати дитину, на яку впав самогубець. Причиною відмови стало те, що хлопчика хрестили в УПЦ Київського патріархату.

Проти священиків УПЦ МП, які відмовилися відспівувати дитину, відкрили справу. Їх звинуватили в дискримінації за релігійною ознакою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram