ГоловнаСуспільствоЖиття

У Львові помер 98-річний лідер ОУН, який був в'язнем Аушвіцу

Омелян Коваль приєднався до ОУН 1938 року.

У Львові помер 98-річний Омелян Коваль, один з лідерів Організації українських націоналістів (бандерівське крило), в'язень нацистського табору "Аушвіц". Про це пише "Радіо Свобода".

Омелян Коваль
Омелян Коваль

Омелян Коваль народився 4 лютого 1920 року в селі Рахиня Долинського району Івано-Франківської області. Приєднався до ОУН в 1938 році під псевдонімом "Дем'ян", був у проводі організації.

В 1941 році німецькі окупанти заарештували його. Спочатку він перебував у Львові в тюрмі на Лонцького, потім його відправили у концтабір "Аушвіц", де він був з іншими оунівцями до 1945 року, зокрема і двома братами Степана Бандери.

На руці Омеляна Коваля зберігся табірний номер - 49730.

У повоєнний час він опинився в еміграції в Німеччині, потім у Бельгії, а в 1997 році прийняв українське громадянство і переїхав на постійне проживання до Львова. На запитання, чому повернувся в Україну, відповідав, що почувається тут щасливим і тут хоче померти, пише видання.

Останні роки Омелян Коваль важко хворів, за ним доглядала його дочка, яка також переїхала в Україну. Коваль написав книгу "Спогади мого життя", де описав всі важливі події, що пережив, зокрема у таборі "Аушвіц".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram