ГоловнаСуспільствоЖиття

Політв'язень Гриб вважає, що головного свідка у його справі підмінили

Українець заявив, що листування від імені Єршової з ним вели силовики.

Політв'язень Гриб вважає, що головного свідка у його справі підмінили

Політв'язень Павло Гриб заявив, що в суді замість Тетяни Єршової, яку, за версією обвинувачення, він схиляв до тероризму, виступала інша дівчина, а листування від її імені вели силовики. Про це повідомляє кореспондент сайту "Кавказский узел", який був присутній на засіданні суду 18 січня.

"Мене вирішили виманити <...>. З аккаунта Єршової написали, що співробітники ФСБ дозволять їй виїхати за кордон після зустрічі зі мною в Гомелі, від її імені вимагали мої фото. Це була оперативна легенда, як пізніше я зрозумів. Я переконаний, що справжня Єршова не була на зустрічі в Гомелі і в суді. Все це робилося (силовиками), щоб розправитися зі мною, позбавивши волі і медичної допомоги в СІЗО", - заявив підсудний.

Зустріч, за словами Павла Гриба, була призначена в буферній зоні на білорусько-українському кордоні, однак в останній день дівчина попросила приїхати в Гомель.

"Можливо, мати Єршової і якась дівчина зустрілися зі мною в Гомелі. Після зустрічі я пішов на автовокзал, щоб повернутися до Чернігова, проте мене зустріли невідомі (мені) люди. Їх було п'ять, накинули мені на голову капюшон. Мене посадили в мікроавтобус, вивезли в ліс, викинули там, потім з лісу привезли у відділ (силової структури) на автозаку. До мене застосовували фізичну силу, забрали документи і зворотний квиток", - розповів Павло Гриб.

За словами Гриба, у дорозі його душили.

"У лісі, коли витягли, також били ногами, (завдали) 10 ударів в живіт. У відділі погрожували повісити на шведську стінку догори ногами. Заходив ще один чоловік і зі словами: "Це ти хотів школу підірвати?" завдав з розмаху ще кілька ударів по коліну", - сказав підсудний.

Гриб повідомив, що затримання було оформлено після того, як силовики домоглися "формального зізнання".

"Весь цей час я був прикутий до шведської стінки або 32-кілограмової гирі", - сказав підсудний, додавши, що зможе впізнати всіх оперативників, що були з ним.

Відповідаючи на запитання свого адвоката, Гриб пояснив, що в Ярцевому йому не давали їсти і пити, а про суть звинувачення він вперше дізнався від слідчого.

Держобвинувач Олексій Ханеня оголосив свідчення, в яких Гриб підтверджує, що обговорював з Єршовою інструкцію з виготовлення нітрогліцерину. Підсудний заявив суду, що підписав свідчення під тиском.

Павло Гриб повторив, що не схиляв Єршову до виготовлення бомби.

"Ніхто не збирався робити вибух. Негативних відгуків про російських вчителів, однокласників не було. Єршова хотіла щось зробити, але не вибух, а дрібне хуліганство. Я не схвалював і не підтримував (ці) наміри", - запевнив колегію суддів Гриб.

Повідомлення про нітрогліцерин, за словами Гриба, Єршовій відправляв не він, а хтось інший.

"Провину не визнавав і не визнаю ніколи!"- резюмував Павло Гриб.

Адвокат Гриба Марина Дубровіна також розкритикувала лікування політв'язня.

"Його візуально оглядають, пишуть "здоровий" і на цьому все закінчується. Хоча результати аналізів, які ми долучали (до матеріалів справи), кажуть, що у нього є серйозні відхилення від норми. Однак за фактом пишуть: "У засіданнях брати участь може", - розповіла адвокат.

Видання зазначає, що на засіданні 18 січня були присутні два представники ЗМІ, включаючи кореспондента "Кавказского узла", мати Павла Гриба, представник генерального консульства України в Ростові-на-Дону і один місцевий житель.

Слухання у справі Гриба продовжаться 24 січня. Очікується, що цього дня захист завершить представляти докази, після чого буде призначена дата дебатів.

Раніше батько Павла Гриба заявив, що Росія не виконала вимогу ЄСПЛ стосовно його сина.

Нагадаємо, 20-річний українець Гриб був затриманий російськими силовикам на території Білорусі в серпні 2017 року. Російські правоохоронці звинувачують його в пособництві у підготовці теракту в Сочі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram