ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З початку року в Україні від кору померло четверо людей

МОЗ закликає робити щеплення і не маніпулювати темою вакцинації.

З початку року в Україні від кору померло четверо людей
Вакцина от кори
Фото: moz.gov.ua

З початку року в Україні від кору померли чотири людини, в тому числі 8-місячна дитина.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

"В Україні триває масштабний спалах кору за весь час незалежності. Наша держава також лідирує за захворюваністю на кір у Європі. Уже в цьому році в нас чотири летальні випадки після цієї хвороби, серед померлих - восьмимісячна дитина. Дитина ще не отримала першої дози вакцини. Її піддали небезпеці безвідповідальні дорослі, які не мали щеплень і стали джерелом поширення інфекції", - йдеться в повідомленні.

У МОЗ нагадали, що щеплення стимулюють роботу імунної системи людини, а вакцинація проти кору допоможе організму виробити антитіла до цього захворювання і посилити загальний імунітет.

"Ні сезон захворюваності на грип і ГРВІ, ні будь-які інші фактори, крім чітко зазначених протипоказань до цих щеплень, не є причиною відмовлятися від застосування вакцини КПК", - наголошено в повідомленні.

Зараз в Україні близько 390 тис. дітей віком до 18 років не мають необхідної кількості щеплень КПК. За статистикою МОЗ, з 2017 року на 5 тис. хворих стається один летальний результат.

"З такою кількістю невакцинованих дітей в Україні ризикуємо дочекатися ще 80 смертей від кору! Кожна така дитина є головною мішенню захворювання, щодня її життя без щеплення тільки підвищує ризик занедужати. Заклики не вакцинуватися зараз, нібито через сезон грипу та ГРВІ, взагалі, з якихось інших причин, загрожують українцям смертельною небезпекою! Центр громадського здоров'я МОЗ закликає не маніпулювати темою вакцинації і не виводити її в політичну площину!" - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, з кінця 2017 року майже у всіх областях України медики почали фіксувати різке зростання показників захворюваності на кір. Фахівці одностайно назвали причиною спалаху низький рівень вакцинації серед дітей. Наприкінці лютого 2018 року МОЗ повідомило, що ситуація із захворюваністю на кір в Україні стабілізувалася.

За даними МОЗ, рівень планової вакцинації проти кору в Україні в 2017 році зріс більш ніж удвічі порівняно з 2016 роком. Проте спалах триває.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram