ГоловнаСуспільствоВійна

Лавров виключив введення миротворчої місії ООН на Донбас

"Змусити Донбас здатися нереально".

Лавров виключив введення миротворчої місії ООН на Донбас
Фото: mid.ru

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров виключив введення миротворчої місії ООН на Донбас у тому вигляді, в якому її хоче бачити Україна.

Про це він сказав на прес-конференції в середу, коментуючи відмінності між підходами Росії і країн Заходу до введення миротворців.

"Коли місія спостерігачів ОБСЄ відчула проблеми з безпекою - були інциденти, один співробітник місії загинув - ми у відповідь на тривоги ФРН і Франції запропонували озброїти спостерігачів легкою стрілецькою зброєю, але ОБСЄ відмовилася", - цитує Лаврова прес-служба МЗС РФ.

Російський міністр нагадав, що після цього Кремль висунув ідею охоронної місії, яка передбачала б супровід спостерігачів ОБСЄ озброєними охоронцями ООН. Ця пропозиція теж не була підтримана.

Лавров заявив, що західні колеги висунули "правила", які нібито придумав спецпредставник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер.

"Ці "правила" полягали не в тому, щоб, як передбачено "Мінськом-2", сприяти прямому діалогу між Києвом і ополченням, а щоб ввести на Донбас 30-тисячний військовий контингент ООН з важким озброєнням і взяти під контроль увесь периметр тієї території Донбасу, про яку ми зараз говоримо. Потім розпустити місцеве ополчення, поліцію, місцеві адміністрації в Донецьку і Луганську і туди направити поліцію й адміністрацію від ООН, які і будуть там все вирішувати. З таким варіантом там і виборів ніяких не треба проводити, просто замість консенсусу і компромісів між Донбасом і Києвом буде нав'язано одностороннє рішення", - констатував російський міністр Сергій Лавров.

Він вважає, що мирне врегулювання має розпочатися з прямими переговорами між Україною і окупаційними адміністраціями в Донецьку і Луганську.

"Думаю, що нас всі розуміють, але хочуть, знову-таки, вдати, що єдиний спосіб вирішення української кризи - це піти на поводу у нинішньої влади і змусити Донбас здатися. Це нереально", - підсумував Лавров.

Нагадаємо, формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків.

Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram