ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві 21 січня відкриють меморіальний барельєф Петлюрі

Автор барельєфа - скульптор Василь Маркуш.

У Києві 21 січня відкриють меморіальний барельєф Петлюрі
Симон Петлюра

У Києві 21 січня відкриють меморіальний барельєф українському державному і військовому діячеві Симону Петлюрі.

Про це повідомляють на сайті Українського інституту національної пам'яті.

"Пам'ять видатного українського державного, військового і політичного діяча, організатора українських Збройних сил, Головного отамана військ і флоту Української Народної Республіки, голови Директорії УНР Симона Петлюри вшанують встановленням меморіальної дошки на фасаді будинку на вул. Симона Петлюри, 2/4. Відбудеться це 21 січня о 12:00", - йдеться в повідомленні.

Автор барельєфа - скульптор Василь Маркуш.

"Відкриття пам'ятного барельєфа Симону Петлюрі на вулиці його імені - ще один важливий крок на шляху увічнення одного з видних діячів Української революції 1917-1921 років. Але не достатній. У рамках святкування столітнього ювілею революції в столиці України має постати пам'ятник головному отаману та Голові Директорії УНР Симону Петлюрі. Адже його ім'я (поруч з іменами Мазепи і Бандери) стало одним із символів боротьби українців за свободу", - зазначив голова УІНП Володимир В'ятрович.

Відзначимо, що в цьому році виповниться 140 років з дня народження Петлюри.

Симон Петлюра - український військовий і політичний діяч, який у листопаді 1918 року став Головним отаманом військ і флоту Української Народної Республіки. Він став лідером соціал-демократичної політичної партії, а в травні 1919-го - головою Директорії Української народної республіки. Петлюра відомий низкою реформ, якими він домігся формування армії і протистояння Червоній Армії, що намагалася підпорядкувати собі Україну.

Під час війни з Польщею після поразки Петлюра емігрував. У жовтні 1924 року він оселився в Парижі, де і продовжував виконувати обов'язки голови Директорії УНР і Головного отамана військ і флоту УНР.

У травні 1926 року в Парижі Петлюру вбив Самуїл Шварцбурд. Це вбивство було актом помсти за єврейські погроми.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року у Вінниці відкрили перший в Україні пам'ятник Петлюрі - монумент встановили в центрі старого єврейського кварталу.

У жовтні 2016 року Кабмін схвалив встановлення пам'ятника Петлюрі в Києві в рамках святкування 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років. Тоді ж Держкіно підписало контракт на зйомку повнометражного фільму "Таємний щоденник Симона Петлюри".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram