Китайці виростили бавовну на Місяці

Насіння бавовни проросло всередині герметичного контейнера з живильним середовищем.

Одне з насіння бавовни, доставлене на Місяць китайською станцією "Чан'е-4", проросло в герметичному контейнері, ставши першою рослиною, вирощеною в умовах місячної гравітації, пише видання "N+1".

Насіння бавовни проросло всередині герметичного контейнера з живильним середовищем у рамках біологічного експерименту Lunar Micro Ecosystem. У контейнері, крім насіння бавовни, міститься насіння картоплі, ріпаку та резуховидки Таля (Arabidopsis thaliana), яйця плодової мухи і дріжджі, всередину нього здатне проникати світло.

Фото: EPA/UPG

Знімки паростка були отримані за допомогою мікрокамери, яка постійно стежить за процесами, що відбуваються в контейнері, що його встановлено всередині посадкової платформи. Метою експерименту є створення замкнутої міні-біосфери в умовах місячної гравітації, збільшеного радіаційного навантаження і перепадів температури.

Автоматична станція "Чан'е-4" з місяцеходом була запущена до Місяця 7 грудня ракетою "Чанчжен-3B / E" з космодрому Січан.

Станція зробила успішну посадку в кратер Карман уранці 3 січня 2019 року, ставши першим космічним апаратом, який здійснив м'яку посадку на зворотному боці Місяця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram