Як УПЦ МП воює за церкву у селі Ворсівка на Житомирщині

“Революція. Пережили дві, третю переживем”. Так події довкола своєї церкви описують жителі села Ворсівка Малинського району на Житомирщині. Революція розпочалася 11 січня, коли громада проголосувала за перехід до Православної церкви України. Місцевий парох, отець Василь Симчук таке рішення своїх парафіян не підтримав. А через хвилювання, каже, навіть потрапив до лікарні. У неділю, 13 грудня, щоб провести службу, до села прибув інший священик УПЦ МП з Малина разом з групою підтримки, однак ворсівчани до церкви його не пустили. Доля Свято-Миколаївського храму – пам'ятки архітектури місцевого значення – поки остаточно не вирішена. Обидві сторони вважають, що церква їхня. Революція триває.

 Церква святого Миколая побудована у Ворсівці 1850 року
Фото: Макс Требухов
Церква святого Миколая побудована у Ворсівці 1850 року

“Щоб ми не підчинялися Кирилу, не поминали його”

“Ми живемо в Україні, на нас напала країна-агресор”, – так пояснює рішення підтримати перехід до ПЦУ жителька села Зоя Крушевська. Жінка переконана: священики Московського патріархату вважають вірян баранами, які не повинні мати власної думки”. “Може, барани розумніші за тих, хто у рясах?”, – риторично запитує вона.

Староста церкви Зоя Крушевська
Фото: Макс Требухов
Староста церкви Зоя Крушевська

Крушевська розповідає, що односельці попросили її зібрати підписи тих, хто також підтримує перехід. Це вона і почала робити з подругою минулого тижня.

“Зайшли ми на центральну вулицю, батюшка (отець Василь Симчук, – LB.ua) побачив, що ми ходимо, прибіг і почав у мене виривати списки, – пригадує Крушевська. – Я сказала, що не віддам списки. Він говорив: “Віддайте, я порву. Я зараз буду дзвонити у Житомир, приїдуть у балаклавах і тут буде море крові”. Ми йому казали: “Не хочемо вас виганяти, хочемо щоб ви з нами служили, але щоб була наша помісна церква в Україні, щоб ми не підчинялися Кирилу, не поминали його”. Він сказав, що туркам служить не буде і що відлучить нас обох з Антоніною від церкви”.

Намір перейти до ПЦУ підтримали приблизно 130 мешканців Ворсівки, каже сільський голова Петро Підручний. Усього у селі зареєстровано 375 жителів.

11 січня у сільському будинку культури влаштували збори. Зоя Крушевська розповідає, що підтримати УПЦ МП приїхали священики та прихожани УПЦ МП з Малина. Жителька села Галина Луц розповідає, що за зборами також спостерігав священик ПЦУ, який допомагав з юридичними консультаціями.

 Збори проходили у будинку культури
Фото: Макс Требухов
Збори проходили у будинку культури

Однак остаточне рішення ухвалювали лише ті, хто зареєстрований у селі, стверджує Зоя Крушевська. Перехід одноголосно підтримали 82 присутніх.

Також на зборах утворили церковну громаду, старостою обрали Крушевську. Створеній ревізійній комісії доручили облікувати майно храму, однак її представники до середини будівлі не потрапили. Священик змінив замок і не погодився віддати ключі.

“Прокурор приїхав, сказав, що треба опечатати церкву, якщо немає ключів”, – розповідає Галина Луц.

Галина Луц у складі ревізійної комісії не змогла потрапити до храму
Фото: Макс Требухов
Галина Луц у складі ревізійної комісії не змогла потрапити до храму

Храм опечатали, а священика ж того вечора забрала швидка. За даними УПЦ МП, у нього гіпертонічний криз. І досі він у селі не з'являвся. Розповісти LB.ua свою версію подій священик відмовся.

“Я зараз нічого не можу говорити, бо мені дуже погано, я в лікарні лежу. Ніхто зараз нічого коментувати не буде, бо що зараз не скажемо, те йде нам на шкоду. Моя позиція – залишатися відданим церкві своїй”, – сказав отець Василь у телефонній розмові з LB.ua.

“Якщо вся громада хоче в українську церкву, то ніхто заборонити не може. Жоден батюшка, ніхто”

Віряни, які проголосували за перехід до ПЦУ, стверджують, що отримували погрози від представників УПЦ МП і боялися можливих провокацій під час служби 13 січня.

Сільська рада Ворсівки
Фото: Макс Требухов
Сільська рада Ворсівки

“Овруцький Віссаріон (митрополит УПЦ МП Овруцький і Коростенський, – LB.ua) погрожував сільській раді, мовляв, що ви тут робите”, – розповідає Галина Луц.

Поліція посила чергування у селі після зборів
Фото: Макс Требухов
Поліція посила чергування у селі після зборів

Зранку у неділю поблизу храму чергували поліцейські, які упродовж останніх декількох днів охороняють територію.

“Поліція посилила наряди у можливих місцях виникнення правопорушень чи суперечок. Поліцейські працюватимуть поблизу культової споруди, щоб вчасно втрутитися, у разі потреби, в ситуацію”, – пояснила речниця житомирської поліції Алла Ващенко. На питання, що робитимуть правоохоронці, якщо священики УПЦ МП спробують потрапити до храму, прес-секретарка відповіла, що це не їхня компетенція: “Поліція не втручається у релігійні питання. Поліція забезпечує порядок і слідкує за тим, щоб не виникло сутичок”.

Читайте також: Як закарпатська церква перейшла до ПЦУ

На службу до Ворсівки приїхала делегація з Малина – священик Московського патріархату з дяками і кількома десятками прихожан. На підтримку тих, хто захотів перейти до ПЦУ, до села прибули члени спілки учасників та ветеранів АТО “Схід” Малина і району. Вони стали перед воротами храму та не дозволили прихильникам УПЦ МП пройти на територію церкви.

Серед прихильників ПЦУ – нацгвардієць Віктор Семененко, який приїхав додому у відпустку. Пояснює, що підтримує таке рішення, бо малинські священики відмовляються відспівувати загиблих військових.

Нацгвардієць Віктор Семененко голосував за перехід до ПЦУ
Фото: Макс Требухов
Нацгвардієць Віктор Семененко голосував за перехід до ПЦУ

Настоятель Свято-Покровського храму в Малині, отець Віталій прочитав указ Віссаріона про те, що його призначили тимчасовим настоятелем у селі, та провів літургію.

“Люди, які, можливо, пішли не правильним шляхом, піддалися якійсь диявольській навалі. Не знаю, як буде йти далі богослужіння, але будемо у міру своїх можливостей робити все від себе залежне для того, щоби служба якщо не в храмі, то біля нього продовжувалася”, – говорив священик.

Після служби віряни МП почали колядувати, натомість прибічники ПЦУ – співати гімн.

У коментарі Радіо Свобода отець Віталій сказав, що “національно налаштовані молодики хочуть диктувати нам, священикам, чи вірянам, як і коли молитися”. Це, на його думку, неправильно.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП називає події у селі захопленням храму “натовпом свободівців за участі голови сільради”. Настоятель храму Казанської ікони Божої Матері у Малині Павло Линник написав, що так “будується Стамбульський патріархат в Україні”.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=536074676897783&id=100014857668816

Сільський голова натомість запевняє, що не підтримує жодних силових захоплень.

 Сільський голова Ворсівки Петро Підручний
Фото: Макс Требухов
Сільський голова Ворсівки Петро Підручний

“Я не підтримую жодних конфліктів. Я вважаю, що все мирним шляхом. Я говорив з батюшкою, він не хоче, щоб то була українська церква. Я йому розказував, що це право громади. Якщо вся громада хоче в українську церкву, то вона піде і ніхто їм заборонити не може. Жоден батюшка, ніхто”, – вважає Петро Підручний.

MAX4593.jpg Селяни сподіваються, що ПЦУ надасть їм нового предстоятеля

 Селяни сподіваються, що ПЦУ надасть їм нового предстоятеля
Фото: Макс Требухов
Селяни сподіваються, що ПЦУ надасть їм нового предстоятеля

Утворена на зборах релігійна громада сподівається на швидку реєстрацію, після чого проситиме Житомирську єпархію ПЦУ надати настоятеля. Що ж буде, якщо священик Василь не віддасть їм ключі, вони поки не знають.

“Це ми перші у Житомирській області заварили таке, вирішили, ризикнули і тепер кажу, як його вистояти, як його витримати. Але я думаю, що воно владнається і буде все добре”, – упевнена жителька села Галина Луц.

Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram