ГоловнаСуспільствоЖиття

МінТОТ: Росія стягує в Крим військову техніку, щоб блокувати до нього доступ

"За будь-яких обставин Росія впливатиме на рух кораблів у порти Маріуполя та Бердянська".

МінТОТ: Росія стягує в Крим військову техніку, щоб блокувати до нього доступ
Фото: новости-крыма.ru-an.info

Росія стягує в Крим військову техніку, щоб блокувати до нього доступ не тільки для можливих військових супротивників, а й для гуманітарних організацій, міжнародних експертів і моніторингу. Про це повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, йдеться на сайті МінТОТ.

Так, у Джанкої в листопаді додатково розгорнули ракетні комплекси С-400

"Це вже четвертий ракетний комплекс в тимчасово окупованому Криму, поставлений для того, щоб контролювати акваторію моря і територію України. Ми бачимо мілітаризацію, ми бачимо обмеження в доступі, військову загрозу і ми знаємо, що за будь-яких обставин Росія буде впливати на рух кораблів у порти Маріуполя і Бердянська", - наголосив Черниш.

За словами міністра, у Російської Федерації є "потужний фізичний чинник, який вона застосовує для блокування".

"У військовій теорії - це так звана зона, на яку ні з повітря, ні з моря, ні з суші можна не було б потрапити. Тому Росія застосовує розширений військовий компонент для обмеження доступу не тільки для можливих супротивників у військовому сенсі, але і для гуманітарних організацій, міжнародних експертів, моніторингу тощо", - сказав Черниш

Він повідомив, що через таку політику Росії Україна напрацьовує альтернативну логістику для Приазов'я і східних територій.

"Незабаром місія Європейського Союзу відвідає східні території. Представники Єврокомісії, які вже попередньо отримали проекти поліпшення транспортної інфраструктури від уряду України, відвідають Приазов'я, щоб оцінити, як можна допомогти в логістичному сенсі, краще налагодити сполучення із східними регіонами нашої країни, щоб компенсувати логістичні втрати через блокування портів. Україна вже подала кілька відповідних проектів щодо збільшення логістичної системи - автодорожньої, залізничної та інших компенсаторних механізмів", - перелічив чиновник.

Нагадаємо, наприкінці листопада Російська Федерація розмістила четвертий дивізіон зенітних ракетних систем С-400 поблизу кордону з Україною в тимчасово окупованому Криму. Водночас заявивши, що півострів "в повному обсязі прикритий" від нападу з повітря.

Перший дивізіон системи протиповітряної оборони С-400 "Тріумф" надійшов на озброєння гвардійського зенітного ракетного Севастопольсько-Феодосійського полку в 2016 році. На початку 2017 він заступив на бойове чергування в районі Феодосії.

Другий розгорнули в січні 2018 року біля Севастополя.

Третій дивізіон зенітних систем С-400 заступив на бойове чергування у вересні 2018 року біля Євпаторії.

С-400 - російська зенітно-ракетна система великої і середньої дальності. Система здатна на дальності до 400 кілометрів вражати аеродинамічні цілі, а також балістичні цілі на дальності до 60 кілометрів. Максимальна швидкість цілі, яку може перехопити система, - 4,8 кілометра на секунду.

Вчора повідомлялося, що Росія почала в окупованому Криму військові навчання. У них беруть участь понад 300 військових і 20 одиниць техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram