ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна не відмовиться від права вільно проходити через Керченську протоку, - Полторак

Загроза з боку РФ зберігається.

Україна не відмовиться від права вільно проходити через Керченську протоку, - Полторак
Степан Полторак
Фото: facebook/Степан Полторак

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що українські кораблі і далі будуть проходити через Керченську протоку, незважаючи на загрозу з боку Російської Федерації.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Урядовий кур'єр".

"Досі є величезні загрози з боку РФ на суходільній ділянці кордону та на Азові, зосереджене потужне угруповання її військ в окупованому Криму. Відкритий напад на наші військові кораблі в нейтральних водах був для нас несподіваним. На моє переконання, Росія очікувала, що наші хлопці відкриють вогонь, щоб використовувати це для початку масштабної агресії. Для цього вона підготувала значну кількість техніки, озброєнь і особового складу на кордоні. Наші моряки замість цього діяли, не порушуючи жодної конвенції або міжнародного договору. А воєнний стан став засобом захисту країни від можливого подальшого вторгнення", - сказав Полторак.

Міністр оборони підкреслив, що другу спробу проходження українських військових кораблів росіяни використовували для провокації.

"Запевняю: такі проходи будемо організовувати і надалі. Будуть і двадцятий, і сотий проходи. І завжди, тому що Азовське море теж українське, а Маріуполь і Бердянськ - наші порти, де працює значна частина економіки", - сказав він.

"Ми не відмовимося від нашого права вільно проходити через Керченську протоку тоді, коли в цьому буде необхідність. Сподіваюся, нашим партнерам у світі вдасться переконати Росію в необхідності виконання міжнародних угод", - додав Полторак.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили в нейтральних водах Чорного моря українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

У грудні секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що Україна запросила міжнародних партнерів узяти участь у проході кораблів ВМС з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку. У російському МЗС заявили, що це "може погіршити ситуацію".

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія шукає привід для нової агресії проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram