ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісова зустрінеться з родичами військовополонених моряків в Одесі

Омбудсмен також розраховує відвідати судове засідання в Москві.

Денісова зустрінеться з родичами військовополонених моряків в Одесі
Людмила Денисова
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про заплановану на 10 січня зустріч із родичами військовополонених моряків, яких утримують у Росії, а також про намір прибути на судове засідання в Москву в другій половині січня.

Про це вона повідомила в Фейсбуці.

"У рамках підготовки до зустрічі з родичами військовополонених моряків, яка відбудеться 10 січня в місті Одеса, сьогодні провела міжвідомчу нараду за участю заступника міністра оборони, заступника міністра юстиції і Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщина, керівника об'єднаного центру координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників і встановлення місця перебування безвісти зниклих у зоні АТО при СБУ Юрія Кочанова, заступника директора Департаменту консульської служби і начальника Управління консульського забезпечення МЗС Василя Кирилича", - написала Денісова.

Вона зазначила, що на нараді також був присутній координатор групи адвокатів, які захищають військовополонених моряків, Микола Полозов.

"Головною темою нашої зустрічі була координація роботи центральних органів виконавчої влади щодо звільнення військовополонених. Ми погодили загальну концепцію проведення зустрічі з рідними моряків у місті Одеса. Також обговорили можливу поїздку на судове засідання з обрання 24 українським військовополоненим запобіжного заходу, яке відбудеться в другій половині січня в місті Москва", - додала Денісова.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили в нейтральних водах Чорного моря українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину. Президент РФ Володимир Путін заявив, що їх не відпустять раніше, ніж буде судовий вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram