ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські полярники відзначать Різдво в капличці Святого Володимира

Українська каплиця - найпівденніша культова споруда у світі.

Часовня на украинской полярной станции
Фото: uac.gov.ua
Часовня на украинской полярной станции

На українській антарктичній станції "Академік Вернадський", де розташована найпівденніша у світі культова споруда - каплиця Святого Володимира, полярники готуються до святкування Різдва. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

За словами капелана експедиції, метеоролога-озонометриста Олександра Полудня, напередодні полярники розчистили снігові замети двометрової висоти, щоб звільнити шлях до каплиці, де 7 січня вони зможуть помолитися чи поставити свічку.

Каплиця була зведена на станції 2011 року.

"Різдво - сімейне свято, але наші сім'ї далеко від нас, за 15 тисяч кілометрів. Тому тут, на антарктичній станції, ми намагаємося хоч трохи відтворити атмосферу українського Різдва, - говорить Олександр Полудень. - Кухар Василь Омелянович приготує 12 страв, обов'язково буде кутя, співатимемо колядки, хто які знає з дитинства. А ось до нас колядувати ніхто не прийде - найближчі "сусіди", американська станція "Палмер", за 52 кілометри".

Полярники зазначають, що нинішнє Різдво для них проходить у компанії незвичайно великої кількості пінгвінів. За словами начальника станції Віктора Ситова, цьогоріч в околицях станції вчені-біологи нарахували 850 особин. Наприкінці грудня, свідчать науковці, вилупилися перші дитинчата пінгвінів.

Нагадаємо, наприкінці грудня 33-річний американець Колін О'Брейді став першою людиною, що перетнула Антарктиду самотужки й без сторонньої допомоги.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram