ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ представило проект тарифів на амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу

За рахунок бюджету будуть оплачуватися медпослуги, надані за скеруванням лікаря, з яким підписано декларацію.

МОЗ представило проект тарифів на амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу
Фото: vz.kiev.ua

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило проект тарифів на амбулаторно-поліклінічну вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, які будуть оплачуватися за рахунок держбюджету Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проектом постанови уряду про порядок проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медобслуговування населення за програмою медичних гарантій для амбулаторно-поліклінічної вторинної (спеціалізованої) допомоги, вартість пілотних послуг з лабораторних досліджень, які будуть оплачуватися за рахунок держбюджету, становить 29-120 гривень, вартість інструментальних досліджень становить 82-134 гривні за рентгенографічні дослідження, 84-106 гривень за деякі види сонографічних досліджень (УЗД), 195- 1975 гривень за ендоскопії та інтервенції, в тому числі пункції і біопсії.

Крім того, проект пропонує встановити тариф на проведення низки додаткових досліджень, у тому числі 86 грн за УЗД молочної залози, 106 гривень - за сонографію нижніх кінцівок з доплерографією, 109 гривень - за мамографію, 259 гривень - за холтерівське моніторування ЕКГ.

Проект передбачає, що за рахунок бюджету будуть оплачуватися медпослуги, надані за скеруванням лікаря первинної ланки, з яким підписано декларацію. При цьому запис про таке скерування повинен бути внесений в електронну систему eHealth.

У пілотному проекті зможуть узяти участь медустанови, що мають відповідні ліцензії і які уклали договір з НСЗУ. При цьому НСЗУ укладає договори з комунальними медустановами за умови, що такі договори одночасно укладуть не менш ніж половина медустанов, які перебувають у власності або управлінні відповідної територіальної громади.

Крім того, проект постанови передбачає, що договір укладатимуть по одній або декількох групах, водночас, договори на надання медпослуг для груп "лабораторні дослідження", підгруп "рентгенографія" і сонографічні дослідження "будуть укладати тільки на всі види послуг, включені в ці групи.

Проект передбачає, що НСЗУ виплачуватиме вартість наданих пілотних послуг на підставі звітів медустанов. При цьому медичні заклади зобов'язані вести медичні записи про всі надані пілотні послуги.

Проект постанови також передбачає, що медустанова, яке надає пілотну послугу, зобов'язана забезпечити наявність і використання всіх лікарських засобів, медвиробів і витратних матеріалів, необхідних для надання цієї медпослуги відповідно до галузевих стандартів. Ці медзаклади не мають права вимагати і отримувати від пацієнтів оплату за пілотні послуги, які вони надають згідно з договором з НСЗУ.

Нагадаємо, в грудні 2018 року НСЖУ здоров'я почала обговорення безкоштовних діагностичних і лікувальних послуг на 2019 рік. У другій половині року НСЗУ зможе оплачувати 54 процедури у напрямку сімейного лікаря. За планом, програма "Безкоштовна діагностика" запрацює з липня 2019 року і стане наступним кроком реформи системи охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram