ГоловнаСуспільствоЖиття

Нардеп Грановський запропонував назвати вулицю в Харкові на честь братів Ахієзерів

Наум і Олександр Ахієзери були відомими вченими в сфері фізики і математики.

Нардеп Грановський запропонував назвати вулицю в Харкові на честь братів Ахієзерів
Александр Грановский
Фото: пресс-служба Александра Грановского

Народний депутат Олександр Грановський пропонує назвати одну з вулиць Харкова на честь знаменитих харківських вчених Наума і Олександра Ахієзери. Про це нардеп повідомив у Facebook.

"Коли я зустрічався з легендарним Шифріним Яковом Соломоновичем, якому ось-ось виповниться 99, дозволю собі нагадати, він звернувся буквально з двома проханнями і жодне з них не торкалася питань надання допомоги йому безпосередньо або його сім'ї. Основне - згадати про двох не менш легендарних героїв Харкова: братів Ахієзера Наума Ілліча і Ахієзера Олександрі Ілліча. На думку Якова Соломоновича, брати Ахієзери стояли біля витоків і фактично заснували українську школу фізики і математики", - написав Грановський.

За словами нардепа, під час його зустрічі з мером Харкова Геннадієм Кернесом і Шифріним виникла ініціатива - перейменувати одну з вулиць Харкова іменем братів Ахієзерів.

"Після зустрічі з Яковом Соломоновичем я звернувся з проханням до мера Харкова Геннадія Кернеса про можливість проведення спільної зустрічі з метою обговорити ті нечисленні прохання такої заслуженої людини. В кінцевому підсумку, я допоміг Якову Соломоновичу зібратися і приїхати в будівлю мерії Харкова і таку зустріч ми, звичайно ж, провели, незважаючи на похилий вік співрозмовника. В результаті проведеної дружньої бесіди виникла ініціатива - перейменування однієї з вулиць Харкова іменем братів Ахієзерів, оскільки вони, на загальну думку, заслужили таку пам'ять про себе і свої заслуги, і саме місто теж", - додав він.

Грановський додав, що таке рішення належить до компетенції депутатів Харківської міської ради, а його роль "може полягати в рекомендації і ініціативі".

"Було б здорово, якщо б небайдужі харків'яни висловили свою думку з цього приводу", - додав він.

Наум Ахієзер був відомим математиком. Його молодший брат Олександр прославився як фізик-теоретик. Брати були творцями власних теоретичних шкіл у Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram