ГоловнаСуспільствоВійна

Росія готується застосувати на Донбасі хімічну зброю, - розвідка

РФ хоче звинуватити в цьому українські сили.

Росія готується застосувати на Донбасі хімічну зброю, - розвідка
РФ может использовать для атаки хлор и аммиак
Фото: EPA\UPG

Росія готує провокацію на Донбасі із застосуванням хімічної зброї з метою звинуватити в цьому українські сили. Про це заявили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нині ГУР відзначає низку ознак, що вказують на підготовку Росією диверсійно-терористичного акту із застосуванням хімічно небезпечних отруйних речовин ... В середині грудня на Донбас прибула група російських фахівців з хімічних, бойових і отруйних речовин. У складі групи є не тільки військовослужбовці збройних сил Російської Федерації, а й представники спеціальних служб, і зокрема ФСБ Росії", - повідомив представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький на брифінгу в Києві в суботу.

За його словами, РФ хоче використовувати наявність на окупованій території Донбасу підприємств з небезпечним виробництвом, зокрема, де зберігаються запаси отруйних речовин (хлору та аміаку). Використанню хімічної зброї можуть сприяти погодні умови, які посилюють стійкість отруйних речовин, зокрема хлору.

Скібіцький повідомив, що окупаційні війська на Донбасі готуються до дій в умовах хімічного зараження. Так, з РФ додатково завезено засоби хімзахисту для незаконних збройних формувань.

"При цьому російські спецслужби цинічно розраховують на значну кількість жертв серед мирного населення, що забезпечить відповідний резонанс і увагу міжнародного співтовариства", - зазначив Скібіцький.

За його словами, в подальшому це буде підноситися російськими пропагандистами, як використання українськими силовими структурами хімічної зброї проти жителів Донбасу.

Представник ГУР зазначив, що Росія намагається використовувати весь арсенал інформаційно-політичної пропаганди для дискредитації України перед міжнародною спільнотою.

За його словами, аналогічна схема використовувалася Росією перед хімічною атакою в Сирії в районі Алеппо.

Нагадаємо, в листопаді постпред РФ при ОБСЄ заявив, що Україна готується використовувати хімзброю на Донбасі. Для цього нібито "залучать закордонні спецслужби".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram