ГоловнаСуспільствоВійна

Частина в'язнів із Луганська, переданих Україні на початку грудня, була завербована "ЛНР"

Передбачалося, що після звільнення вони шпигуватимуть для "ЛНР".

Частина в'язнів із Луганська, переданих Україні на початку грудня, була завербована "ЛНР"
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Контррозвідка СБУ виявила, що троє з 42 в'язнів із Луганська, переданих Україні на початку грудня, були завербовані "Міністерством держбезпеки ЛНР".

Прес-служба СБУ повідомила, що в'язнів погрозами і психологічним тиском змусили підписати зобов'язання про негласну співпрацю. Передбачалося, що після звільнення вони збиратимуть для "ЛНР" інформацію про місця дислокації, склади і переміщення військових підрозділів.

В іншому разі в'язням погрожували насильством, позбавленням побачень з рідними, блокуванням переміщення на контрольовану урядом територію.

Засуджені надали співробітникам СБУ детальну інформацію про обставини вербування.

Тривають заходи для перевірки інших осіб, імовірно, причетних до протиправної діяльності.

Нагадаємо, раніше СБУ перевіряла на предмет вербування заручників, яких звільнили 27 грудня 2017 року. Силовики заявляли, що стосовно всіх громадян України, які перебувають або перебували в полоні "ЛДНР", здійснюється не тільки фізичний і психологічний тиск, а й проводиться вербування.

Найвідоміший випадок такого вербування - полковник Іван Без'язиков. Він потрапив у полон 16 серпня 2014 року в Степанівці Донецької області. За його словами, туди він поїхав за тілами загиблих. Військового звільнили з полону 5 липня 2016 року в результаті спецоперації СБУ, а через півроку його затримали за підозрою в державній зраді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram