ГоловнаСуспільствоЖиття

Російська правозахисниця розповіла про умови утримання Сенцова

"Умови типові, загін приблизно такий самий, як у Кольченка".

Російська правозахисниця розповіла про умови утримання Сенцова
Олег Сенцов
Фото: 89.fsin.su

Російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила про умови утримання в колонії Лабитнангі українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Умови типові, загін приблизно такий самий, як у Кольченка (двоярусні ліжка; близько 70 осіб, точної кількості Олег не називає), є кімната для споживання їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є «червоний куточок» з телевізором, який можна дивитися за розкладом", - розповіла Щур.

За її словами, з досвіду відвідування Кольченка у ВК-6 у Копейську, в такому "червоному куточку" особливо не усамітнишся.

Телефоном Сенцов може користуватися щонайчастіше раз на місяць. Кількість викликів законом не обмежена, але велика черга на дзвінки. Сенцов пише, що "це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть дзвонити не щонайбільше раз на 2-3 місяці". Газети Сенцову надходять із запізненням приблизно на місяць, але під тиском після скарг і розголосу в Європарламенті вони до нього все ж доходять.

Правозахисниця уточнила, що останній лист, який вона отримала від Сенцова, датовано 24 грудня.

"У ньому Олег ще раз дякує за посилку, яку йому вручили через місяць затримки після того, як ми звернулися зі скаргами в такі інстанції: начальник колонії, начальник УФСВП у ЯНАО, Прокуратура з нагляду ЯНАО, Генпрокуратура РФ, ФСВП Росії, сайт президента РФ. Оскільки саме в ці дні сестра Олега Наталя Каплан перебувала в Страсбурзі, то ситуацію з невручення посилки і недопуском до магазину протягом двох місяців після припинення голодування вона часто озвучувала. Посилку вручили якраз напередодні вручення премії Європарламенту. Лист Олега про це дійшов до нас миттєво", - зазначила Щур.

Також стало відомо, що диски з фільмами, які підібрали Сенцову колеги-кінематографісти, в тому числі запис кастингу до фільму "Номери" за його п'єсою, відправлено на цензуру. Пізніше начальник УФСВП РФ в ЯНАО повідомив, що отримання фільмів заборонено, оскільки режим утримання не дозволяє. Це дозволяють тільки засудженим на полегшених умовах утримання. У Сенцова умови загальні.

Нагадаємо, 21 грудня Сенцова виписали з медичної частини виправної колонії в Лабитнангі.

Згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і його товариша Олександра Кольченка, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізаціяситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півострів до свого складу.

Учасники спільноти здійснили два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

У 2015 році Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі, а Кольченка - до 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram