ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ зекономило понад 19 млн доларів під час закупівлі препаратів від туберкульозу

Закупівлі через міжнародні організації коштували бюджету дешевше, ніж у 2014 році.

МОЗ України заощадило понад 19 млн доларів і придбало в 39 разів більше ліків проти туберкульозу завдяки закупівлі через міжнародні організації. Таких висновків дійшов благодійний фонд "Пацієнти України", проаналізувавши закупівлі препаратів, повідомляє прес-служба МОЗ.

Ціни на препарати проти туберкульозу, закуплені міжнародною організацією, порівняно з закупівельними цінами МОЗ України в 2014 році знизилися в 10 разів.

Препарат "Лінезолід" міжнародні організації купили за ціною в 10,6 разу нижчою, ніж МОЗ України в 2014 році. Це дозволило в цьому році закупити в 39 разів більше таблеток порівняно з 2014 роком.

Препарат "Моксифлоксацин" обійшовся державі цьогоріч у 7 разів дешевше, ніж чотири роки тому. Кількість закупленого препарату збільшилася в 1,6 разу.

Закупівля препаратів через міжнародні організації
Фото: МОЗ України
Закупівля препаратів через міжнародні організації

Тільки за трьома основними препаратами - "Капреоміцин", "Моксифлоксацин" і "Лінезолід" - зекономлено понад 17 млн доларів.

Аналітики відзначають, що ціни на регіональних закупівлях і зараз суттєво вищі, ніж у разі міжнародних закупівель: у Центрі охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України "Лінезолід" закупили за ціною в 7 разів вищою за ціни міжнародних організацій, "Моксифлоксацин" - дорожче в 6,6 разу, "Капреоміцин" - в 2,5 разу дорожче.

Вартість препаратів від туберкульозу при закупівлі через міжнародні організації
Фото: МОЗ України
Вартість препаратів від туберкульозу при закупівлі через міжнародні організації

Усього на закупівлю ліків проти туберкульозу в цьому році виділено 444 млн грн. У бюджеті 2019 року закладено 496 млн грн на відповідну закупівлю. Завдяки цінам, яких вдається досягати міжнародним організаціям, пацієнти повністю забезпечені лікуванням проти туберкульозу.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в 2018 році показник захворюваності на туберкульоз зменшився майже на 2% (порівняно з минулим роком). Зараз в Україні проходять лікування понад 20 000 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram