ГоловнаСуспільствоВійна

В ОБСЄ побоюються ескалації конфлікту між Україною та Росією

"Політичної волі для примирення просто немає".

В ОБСЄ побоюються ескалації конфлікту між Україною та Росією
Томас Гремингер
Фото: Front News International

Конфлікт між Росією та Україною може знову загостритися, заявив генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) Томас Гремінгер.

"Маю побоювання, що може виникнути ланцюгова реакція. Там, де у них виникають окремі вогнища, де спалахує полум'я, коли-небудь, вільно чи мимоволі, відбудеться ескалація", - передає "Німецька хвиля" слова Гремінгера з інтерв'ю, опублікованого в понеділок, 24 грудня, в німецькому виданні Neue Osnabrücker Zeitung.

За словами Гремінгера, "з окремих осередків займання може розгорітися величезна пожежа". Він указав на такі місця можливої ескалації конфлікту, як окупований Росією Крим і лінію розмежування на Донбасі, а також згадав незаконні вибори на території, яка контролюється підконтрольними Росії бойовиками "ЛНР" і "ДНР", як  один з приводів для загострення ситуації.

"Слід виходити з того, що бунтівним "республікам", якщо вони виявляться під військовим тиском, знову буде надаватися підтримка з Росії", - наголосив генсек ОБСЄ, закликавши Кремль продемонструвати добру волю для того, щоб відродити взаємодовіру. Таким жестом доброї волі могло б стати "звільнення 24-х затриманих моряків і повернення трьох захоплених суден".

Але Гремінгер не очікує прориву на мирних перемовинах у найближчому майбутньому, оскільки "політичної волі для примирення просто немає".

Нагадаємо, спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія шукає привід для нової агресії проти України.

Президент Петро Порошенко перед цим заявив, що Росія значно посилила своє військове угруповання уздовж кордону з Україною. За його даними, нині там перебуває 28 батальйонних тактичних груп. Угруповання налічує близько 80 тисяч військових, 1120 танків, 2600 броньованих машин, 1230 артилерійських систем, 442 комплекси систем залпового вогню, 6 оперативно-тактичних ракетних комплексів.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram