ГоловнаСуспільствоПодії

Затриманих за побиття людей у метро Харкова поліцейських суд відпустив під заставу

Прокуратура наполягає на арешті підозрюваних.

Затриманих за побиття людей у метро Харкова поліцейських суд відпустив під заставу
Фото: Depositphotos/AndreyPopov

Харківський апеляційний суд дав можливість вийти з СІЗО під заставу п'ятьом з шести поліцейських, підозрюваних у побитті людей у метро.

Про це розповіла на брифінгу прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик, повідомляє Укрінформ.

"Харківський апеляційний суд без присутності прокурора звільнив з СІЗО під заставу від 109 тис. до 140 тис. грн п'ятьох з шести поліцейських, підозрюваних у злочині, пов'язаному з перевищенням службових повноважень, яке супроводжувалося насильством", - зазначила Дубовик.

За її словами, позиція прокуратури не змінилася: всі підозрювані повинні перебувати під арештом незалежно від ступеня участі в злочині до тих пір, поки не будуть допитані всі потерпілі і свідки, щоб виключити ризики впливу на них з боку підозрюваних.

Дубовик зазначила, що не всі потерпілі зверталися в поліцію або прокуратуру: "Вони боялися".

"У рамках справи опитано 20 осіб. Проводяться експертизи: судово-медична, судово-хімічна, судово-балістична, а також слідчі експерименти і впізнання. Є документи з п'яти епізодів. Доказів достатньо. Записи відеокамер, що  таємно встановлені в приміщенні (де відбувалися побиття - ред.), залишаються секретними. До раніше затриманих чотирьох підозрюваних додалися ще двоє", - пояснила Дубовик.

За її словами, досудове розслідування триватиме до березня 2019 року.

"Прокуратура клопотала про відсторонення всіх підозрюваних від займаних посад. На сьогодні відсторонені двоє, стосовно чотирьох проводиться перевірка".

У той же час в мережі з'явилася інформація, що один із звільнених під заставу підозрюваних має намір через суд поновитися на посаді.

Нагадаємо, прокуратура Харківської області викрила групу працівників Національної поліції, підозрюваних у знущаннях над затриманими та отриманні хабарів. Встановлено, що поліцейські систематично, під надуманим приводом зупиняли пасажирів і заводили в службову кімнату. Там, погрожуючи притягненням до відповідальності, застосовуючи заходи фізичного насильства і морального приниження, вони вимагали та отримували від людей гроші.

Серед причетних до вимагання - 43-річний майор, 34-річний лейтенант і двоє сержантів поліції віком 34 і 35 років. Їм пред'явлені підозри за ч. 2 ст. 365 і ч. 3 ст. 368 КК України (перевищення службових повноважень, що супроводжувалося насильством, і одержання неправомірної вигоди) з максимальною санкцією до 10 років в'язниці з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram