ГоловнаСуспільствоЖиття

У Чорне море увійшов британський розвідувальний корабель HMS Echo

Він оснащений багатопроменевими ехолотами і численними буксируваними датчиками для збору військових даних.

У Чорне море увійшов британський розвідувальний корабель HMS Echo
Разведывательный корабль "Эко" (HMS Echo)
Фото: Турецкие СМИ

Розвідувальний корабель "Еко" (HMS Echo) британського Королівського Військово-морського флоту увійшов в акваторію Чорного моря.

Про це повідомили стамбульські інформаційні портали, що публікують фото його проходження через Босфор, передає "Інтерфакс-Україна".

У цей час британський розвідник рухається в північному напрямку.

"Еко" офіційно вважається багатоцільовим гідрографічним дослідним кораблем. Він оснащений багатопроменевими ехолотами і численними буксируваними датчиками для збору військових даних. Корабель також має озброєння - 20 мм гармату і 7,62 мм кулемет.

Наприкінці листопада британський міністр оборони Гевін Вільямсон оголосив, що в Чорне море буде спрямований гідрографічний розвідувальний корабель Королівського ВМФ "Еко" "для забезпечення свободи мореплавання в регіоні". Він також підтвердив, що в січні і лютому 2019 року в рамках продовження програми надання Україні допомоги в підготовці її збройних сил туди буде направлено загін британських військовослужбовців зі складу військово-морського флоту, морської піхоти і армії.

Тим часом на тлі російсько-українського інциденту 25 листопада в Керченській протоці колишній головком Королівського ВМФ Великобританії закликав палату лордів переглянути рішення Лондона про відправлення наступного року в Чорне море розвідувального корабля "Еко".

"Якщо ситуація в Чорному морі буде загострюватися, то наражати на небезпеку корабель, який не здатний сам себе захистити, не є гарною ідеєю. Мабуть, нам слід було б скерувати такий корабель, як ескадрений міноносець типу 45, який зміг би себе захищати в цих умовах", - заявив він у своєму зверненні до членів палати лордів.

Після початку російської агресії на сході України в Чорне море регулярно заходять кораблі ВМС США й інших країн НАТО. Відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, військові кораблі нечорноморських держав можуть перебувати в акваторії Чорного моря не більш ніж 21 добу.

Нагадаємо, раніше Генасамблея ООН прийняла резолюцію про мілітаризацію Чорного й Азовського морів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram