ГоловнаСуспільствоЖиття

Депутати пропонують штрафувати за незаконне носіння військової форми з шевронами ЗСУ

Законопроект вносить зміни в ст. 297 Кримінального кодексу.

Депутати пропонують штрафувати за незаконне носіння військової форми з шевронами ЗСУ
Вооруженные силы Украины
Фото: cow.org.ua

Верховна Рада має намір ввести штраф до 6,8 тис. гривень за незаконне носіння військової форми з шевронами Збройних Сил України.

За ухвалення законопроекту №9217 за основу проголосували 229 депутатів при мінімально необхідних 226.

Зокрема, за незаконне носіння військової форми зі знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів військових формувань, особами, які не мають на це права, пропонують попереджати або штрафувати від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів (2 550 - 3 400 гривень) з конфіскацією форми.

При повторному порушенні передбачається штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів (3 400 - 6 800 гривень) або громадські роботи від 30 до 40 годин.

За незаконну купівлю, продаж або обмін ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а також їх привласнення або носіння пропонують штрафувати від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (850 - 1 700 гривень) замість двох неоподатковуваних мінімумів (34 гривні) з конфіскацією зазначених нагород.

Незаконне виготовлення ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської нагороди з метою носіння або збуту пропонують штрафувати від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (1 700 - 3 400 гривень). При повторному порушенні зазначених положень протягом року будуть штрафувати від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів (3 400 - 6 800 гривень).

Законопроект вносить зміни в ст. 297 Кримінального кодексу (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого), згідно з якими за осквернення пам'ятників і могил військовослужбовців конфлікту на Донбасі, учасників "Революції гідності" і борців за незалежність України в ХХ столітті передбачається обмеження або позбавлення волі від 3 до 5 років.

Авторами законопроекту є депутати Юрій Береза і перший заступник голови фракції Андрій Тетерук (обидва - фракція "Народний фронт"), Ірина Фриз і Олександр Третьяков (обидва - фракція "Блок Петра Порошенка"), Альона Шкрум (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина") .

Нагадаємо, через введення воєнного стану у Вінницькій області заборонили носити військову форму цивільним особам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram