ГоловнаСуспільствоЖиття

Митрополит Епіфаній відкидає силове захоплення храмів УПЦ

"Тільки любов і повага можуть бути тією основою, на якій будуть переходити парафії".

Митрополит Епіфаній відкидає силове захоплення храмів УПЦ
Фото: EPA/UPG

Православна церква України (в канонічній єдності з Вселенським патріархатом) відкидає можливість силового захоплення храмів Української православної церкви (в канонічній єдності з Московським патріархатом).

Про це заявив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Ніякого захоплення храмів Московського патріархату з боку єдиної церкви не буде. Ті парафії, які вільно захочуть стати частиною єдиної церкви, повинні бути прийняті. Без насильства, без будь-яких дій, що створюють нестабільність", - сказав Епіфаній в ефірі телеканалу ICTV.

Він наголосив, що в лавах УПЦ є багато і ієрархів, і священиків, і віруючих, які підтримують незалежну українську церкву, але сумніваються або бояться до неї приєднатися негайно. Проте Епіфаній вірить, що з часом вони увійдуть до складу ПЦУ.

"Тільки любов і повага можуть бути тією основою, на якій будуть переходити парафії, що знаходяться в лоні Російської православної церкви. Є частина парафій і парафіян, які вже готові переходити, але, на жаль, немає того досконалого механізму, який дозволив би робити це правильно", - сказав предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, 15 грудня було створено Православну церкву України, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем було обрано єпископа Епіфанія (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

У соборі взяли участь ієрархи, клірики та віруючі УПЦ (КП) і УАПЦ, а також 2 митрополити і низка кліриків УПЦ (МП). Його організували екзархи Вселенського патріархату.

Епіфаній отримає томос про автокефалію помісної Православної церкви України в переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram